Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci."— Transkript prezentace:

1 Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci telefonní linky. Obr. 1

2 Princip činnosti modemu
Slovo modem je složeninou ze slov: MODulátor DEModulátor Je to zařízení, které převádí digitální data (bity) produkovaná počítačem na data analogová a posílá je po telefonní lince jinému modemu, který zpětně převede data z analogové podoby do podoby digitální.

3 Modulace Vlastní data jsou zakódovaná pomocí změn tzv. nosného signálu. Metoda, kterou se na nosný signál kódují přenášená data se nazývá modulace. Modulace je tedy v podstatě „nabalení“ přenášených informací na nosný signál. Používá se modulace frekvenční nebo amplitudová, nebo jejich kombinace.

4 Princip modulace Obr. 2

5 Technické informace o modemech
Rychlost modemů je vyjádřena v kb/s- tzn. je to velikost přenesených, nebo stáhnutých souborů v Kb. za jednu sekundu. Standardní rychlost modemu 56 kb/s. Modemy jsou buď externí, nebo interní. Interní jsou zabudované přímo v počítači, kdežto externí jsou položeny mimo PC.

6 Funkce modemu Modem vyvěsí telefonní linku
Vytočí telefonní číslo a čeká, až modem na druhé straně volání přijme a odpoví. Následuje domlouvání obou modemů na rychlosti a použitých protokolech přenosu. Proběhne výměna dat Po skončení spojení musí modem zavěsit (ukončit hovor).

7 Zapojení sítě do internetu pomocí modemu
Obr. 3

8 DSL modem Technologii DSL (Digital Subscriber Line - digitální účastnická přípojka) lze aplikovat na místní telefonní smyčku místo klasického modemu. DSL modemy nechají pásmo do 4 KHz volné a tím na něm může fungovat klasický telefon. Pro datové přenosy využívají frekvence 100 KHz až 1,1 MHz. Přenosové rychlosti dosahují několik desítek Mb/s.

9 Otázky k opakování Vysvětlete pojem MODEM.
Vysvětlete co je to modulace. Jaká je přenosová rychlost běžného modem? Co znamená technologie DSL?

10 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Internet“ [online]. 11. listopadu :10. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 2 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 3 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:


Stáhnout ppt "Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci."

Podobné prezentace


Reklamy Google