Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače"— Transkript prezentace:

1 Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Napájení PC Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače Obr. 1

2 Hlavní napájené komponenty PC
Základní deska Procesor Operační pamět Grafická karta Přídavné karty Pevný disk CD-ROM, DVD-ROM

3 Napájecí zdroj Napájecí zdroje jsou stejnosměrné.
Jsou to spínané zdroje a jsou určeny pro trvalý provoz. Výkon zdrojů se pohybuje od 65 W do 1000 W. Celý zdroj je chlazen ventilátorem. U kvalitních a výkonných zdrojů se používá ventilátor o průměru 12 cm nebo větší. Větší ventilátor umožní nižší otáčky ventilátoru a tím i výrazně menší hluk při provozu. Jednotlivé výstupy jsou zabezpečeny proti přepětí a zkratu.

4 Blokové schéma zdroje Obr. 2

5 Výstupní napětí zdroje PC
Ze zdroje vystupuje stejnosměrné napětí 12 V (HDD, CDROM, DVD, ventilátory) 5 V (disketová mechanika, klávesnice, I/O části – USB) 3.3 V (AGP, napájení chipsetu, jádro procesoru)

6 Princip činnosti zdroje
Zdroj je napájen z běžné rozvodné elektrické sítě napětím 230V o kmitočtu 50Hz. Napětí je nejdříve usměrněno a následně filtrováno. Napětí je dále vedeno na spínací tranzistory, které střídavě přepínají toto napětí na primární vinutí transformátoru s opakovací frekvencí okolo 40kHz. Na sekundárních vinutí transformátoru se indukují napětí jednotlivých větví. Výstupní napětí je následně usměrněno a filtrováno pomocí tlumivek a kondenzátorů. Napětí všech větví zdroje prochází přes vyrovnávací tlumivku, která zajišťuje to, že při zatížení jedné větve se nezvýší napětí ostatních nezatížených větví.

7 Obr. 3 A - usměrňovač B - vstupní filtr C - transformátor D - výstupní filtr cívka E -výstupní filtrační kondenzátory

8 Druhy napájecích zdrojů
AT - zdroj spínaný mechanicky Od zdroje vedou kabely s 230V k vypínači na přední straně počítačové skříně. Obr. 4

9 Druhy napájecích zdrojů
ATX - zdroj spínaný elektronicky Síťové napětí 230V ve zdroji končí a činnost zdroje je ovládána pomocným vodičem s nízkým napětím. Tímto zapojením se odstraní nepříjemné rušení, které by způsoboval kabel se síťovým napětím, zvýší se bezpečnost, protože jakékoliv síťové napětí končí ve zdroji a nehrozí zde nebezpečí zkratu. Obr. 5

10 Popis údajů na štítku zdroje
Power supply for - typ napájecího zdroje (AT, ATX) Output max - výstupní výkon (W) Input - vstupní parametry Output - výstupní parametry zdroje s průběžnou zásuvkou (např. pro monitor) DC output - výstupní stejnosměrné parametry Power switch - síťový vypínač Termal fan control - řízení otáček chladícího ventilátoru

11 Otázky k opakování Vysvětlete, k jakým účelů se používají zdroje napájení v PC. Vysvětlete, z jakých částí se skládá počítačový zdroj. Popište, jaký je rozdíl mezi zdrojem typu AT a ATX.

12 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, s. 78 BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 30. května :09. Dostupný z WWW: < Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 3 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Obr. 4 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:

13 Použité zdroje Obr. 6 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: Ostatní obrázky: vlastní


Stáhnout ppt "Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače"

Podobné prezentace


Reklamy Google