Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje"— Transkript prezentace:

1 Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje
Napájecí zdroj Napájecí zdroj počítače (PSU - Power Supply Unit) je zařízení sloužící ke zpracování střídavého napětí dodávaného ze sítě, u nás (AC230V/50Hz) na nízké napětí (DC 12V,5V,3,3V atd..)potřebné napájení kom ponent počítače. Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje Počítačový zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače. Napájí jednak základní desku, procesor, paměti a přídavné karty, tak i všechny pevné disky a mechaniky v počítači nainstalované. 2 druhy napájecích zdrojů ) standard AT 2) standard ATX

2 Standard AT je mechanicky spínaný, tzn
Standard AT je mechanicky spínaný, tzn. že od zdroje vedou spínací kabely s 230V, které pak vypínačem na přední straně skříně spínáme a rozepínáme. Konektor základní desky je rozdělen na dva jednořadé konektory P8 a P9 po šesti vodičích. Standard ATX je spínán elektronicky, tzn. že síťové napětí 230V ve zdroji končí a činnost zdroje ovládáme pomocným vodičem s nízkým napětím. Toto uspořádání má mnoho výhod. Jedná se o konektor P1. Odstraní se nepříjemné rušení, které by způsoboval kabel se síťovým napětím, zvýší se bezpečnost, protože jakékoliv síťové napětí končí ve zdroji a nehrozí zde nebezpečí zkratu Elektronicky ovládaný zdroj pracuje na trochu odlišném principu než zdroj AT. Pokud zdroj AT vypneme, přestane dodávat proud. Pokud vypneme zdroj ATX, také přeruší dodávku proudu, ale jeden jeho vodič zůstane stále pod napětím. Tohoto vodiče pak můžeme využít pro zapnutí počítače.

3 Další rozdíl mezi AT a ATX zdrojem je v jeho vypínání
Další rozdíl mezi AT a ATX zdrojem je v jeho vypínání. Zdroj typu AT musíme vypnout mechanicky - přerušit přívod síťového napětí. U formátu ATX tomu ale tak není. K vypnutí použijeme spínací tlačítko na přední části skříně., nebo lze použít také speciální klávesu Power na klávesnici. Vypnutí můžeme provést i softwarově, např. ve Windows přes nabídku Start/Vypnout Konektory Konektor P1 – hlavní napájecí konektor ATX , pro připojení k základní desce. Mívá 20 ale častěji 24 pinů

4 Konektor P8 a P9 – hlavní napájecí konektor AT
Konektor P8 a P9 – hlavní napájecí konektor AT . Na starších AT zdrojích byl tento konektor rozdělen na dvě části

5 Konektor PEG - 4pinový napájecí konektor
Konektor PEG - 4pinový napájecí konektor. Poskytuje zvláštní napájení pro procesor. Může bát i 8 pinový Konektor P4 - 6pinový napájecí konektor. Většina moderních počítačů dodává energii pomocí 6pinových konektorů, které obvykle využívají PCI grafické karty Express. Každý tento konektor může mít na výstupu maximálně 75W.

6 Konektor P - 4pinový napájecí konektor
Konektor P - 4pinový napájecí konektor. 4pinový periferní (známý jako Molex, dle svého výrobce) – klasický konektor pro napájení pevných disků v počítači. Obsahuje čtyři vodiče: dva černé (zem), jeden červený (+5 V) a jeden žlutý (+12 V). Konektor P - 4pinový Berg (též Mini-konektor nebo mini-Molex): malý napájecí konektor pro 3,5″ disketové jednotky.

7 Napájecí zdroje jsou hodnoceny na základě maximálního výkonu
Napájecí zdroje jsou hodnoceny na základě maximálního výkonu. Typické výkonové rozsahy pro domácí a kancelářské aplikace jsou v rozmezí od 300W do 500W (pro miniaturní a obzvláště staré počítače i pod 300W). Napájecí zdroje používané v počítačích pro hráče mají výkon poněkud vyšší 500W až 800W a zdroje pro servery od 800W až do 1400W. Většina přenosných počítačů má zdroje, které poskytují na výstupu výkon od 25 do 100 W. Obvykle to jsou zdroje externí, které konvertují AC napětí na jedno stejnosměrné (nejčastěji 19V), DC-DC konverze dále dochází v NTB, aby poskytl různá stejnosměrná napětí požadovaný různými složkami počítače.

8 Výrobci zdrojů: Corsair Eurocase Chieftec KME Fortron Redstar Crono Zalman


Stáhnout ppt "Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google