Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítač a jeho příslušenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítač a jeho příslušenství"— Transkript prezentace:

1 Počítač a jeho příslušenství
Vlastní počítač Vstupní zařízení počítače Výstupní zařízení počítače Komunikační zařízení

2 Z čeho se skládá počítač?
Aby počítač správně fungoval, musí obsahovat čtyři části: skříň počítače (vlastní počítač), monitor, klávesnici a myš. Je-li počítač zkonstruován do jednoho celku, jedná se o notebook (přenosný počítač). Ten funguje podobně, pouze místo myši má trackpad (malou plošku pro uživatelův prst).

3 Vlastní počítač – co najdeme ve skříňce
Srdcem a mozkem počítače je procesor. Na základní desce jsou dále připevněny karty (grafická, zvuková…), paměti, pevné disky, mechaniky. Paměť počítače a pevný disk jsou úschovnou veškerých dat (programů, souborů…). Vlastní počítač nikdy nerozděláváme, je stále pod elektrickým proudem.

4 Notebook – přenosný počítač
Notebook je určen ke snadnému přenášení a převážení, proto je do jednoho celku umístěna skříň počítače, monitor, klávesnice i náhražka myši (trackpad). Funguje také na baterie. Pokud ho budeme zapojovat do elektrické sítě, měla by to provést dospělá osoba.

5 Spouštění počítače Stiskem tlačítka na skříni počítače přivedeme do počítače elektřinu. Počítač se probudí, kontroluje, co vše je k němu připojeno a jestli správně funguje. Vydává přitom různé zvuky, problikává kontrolkami. Novým stiskem síťového vypínače ho přitom nesmíme odstřihnout od sítě, abychom mu neublížili.

6 Vypnutí počítače Abychom počítač vypnuli, musíme mu k tomu dát pokyn. Počítač předtím ukončí všechny činnosti, které provádí. Během ukončování se nás ještě může na něco zeptat, proto během činnosti neodcházíme. Nikdy nevypínáme počítač vypínačem. Může dojít k jeho poškození či ztrátě našich dat.

7 Vstupní zařízení počítače
klávesnice skener Dalšími vstupními zařízeními mohou být třeba joystick, digitální fotoaparát, kamera. myš

8 Výstupní zařízení počítače
tiskárna monitor reproduktory dataprojektor

9 Komunikační zařízení DVD mechanika s vypalovačkou komunikační zařízení (modem, hub…) Dalším komunikačním zařízením je například mobilní telefon. flash disk

10 Zopakujeme si společně
U počítače se vždy snažte správně sedět. Dbejte na správné umístění klávesnice a myši. Klávesy stlačujte pouze lehce. K monitoru zbytečně nepřibližujte oči. Při delší práci zařazujte přestávky – vstaňte od počítače a dělejte něco úplně jiného. Uvědomte si, že počítač je elektrické zařízení, k elektřině je připojena i většina jeho příslušenství.


Stáhnout ppt "Počítač a jeho příslušenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google