Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TANEC Co to vlastně tanec je?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TANEC Co to vlastně tanec je?"— Transkript prezentace:

1 TANEC Co to vlastně tanec je?
Je to pohybová činnost, která vyjadřuje pocity tanečníka. Tanec je obvykle doprovázen hudbou. Vždyť už pralidé jistě tančili kolem ohně a prozpěvovali si k tomu. Tanec je umění jako každé jiné ať už výtvarné nebo hudební. Tanec je jedna velká dřina, která ovšem obvykle stojí za tu námahu. Tanec má mnoho odvětví a každý druh má většinou speciální obuv. Teď se vám pokusím několik druhů představit.

2 Balet Balet je forma scénického tance, která za doprovodu hudby vyjadřuje určitý děj. Předchůdcem baletu byly italské operní tance. Balet jako samostatné taneční umění se začal vyvíjet ve Francii během vlády Ludvíka XIV. který založil královskou akademii tance. Ve 20. století už byl uznávanou dramatickou formou. Dnes se baletní díla hrají na jevištích celého světa. Nyní se dělí na klasický a moderní. Balet je souhra tří umění: tance, hudby a scény. Souhrnem těchto rytmických pohybů lze vyjádřit city, nálady i přání.

3 Špičky Speciální obuv pro balet jsou špičky, na kterých baletky stojí na svých špičkách. Obuv je speciálně vyztužená, aby netlačila do nohou.

4 Step Step je druh tance s rychlým vyklepáváním rytmu špičkami a patami nohou.Velice často se stepuje na irskou hudbu. Nejznámější stepařská skupina je Lord of the dance. Tato nejslavnější světová taneční show se vrací do ČR a vystoupí již v březnu.

5 Boty na step Boty bývají opatřeny kovovými destičkami, které jsou připevněny na špičce i patě. Ty umožňují vyťukávat požadovaný rytmus.

6 Latinskoamerické tance
Latinskoamerických tanců je pět - samba, cha - cha, rumba, paso doble a jive. Tančí se po celém světě ve společnosti i na sportovních utkáních. Jsou to tance plné emocí a vášně.

7 Boty na podpatku Ženy u latinskoamerických tanců mají obvykle na nohou páskové boty na podpatku. Muži mívají černé boty taktéž s podpatkem.

8 Standardní tance Standardní tance jsou Waltz, Tango, Valčík, Slowfox a Quickstep. Standardní tance jsou v dnešním pojetí charakterizovány spíše vnější formou, kterou tvoří především uzavřené párové držení, švihový pohyb po celém parketu, frak,dlouhá dámská toaleta a hudba 30.let.

9 Boty pro standardní tance
Boty pro ženy na standardní tance bývají uzavřené. Muži mívají nižší podpatek než u latiny.

10 Orientální tanec Orientální tanec je původem ze Středního východu. V současné době je ve světě velmi rozšířen a těší se velké popularitě. V České republice se také nazývá břišní tanec. Existuje několik druhů orientálního tance. Tyto styly se liší hudbou, na kterou se tančí, kostýmy i jednotlivými tanečními prvky. Některé styly se také tančí pouze při určitých příležitostech.

11 Break dance Soubor ( sestava) náročných póz, nad kterými pozorovatel žasne - na zemi jsou třeba jen ruce, nohy i trup jsou ve vzduchu v přesně určených směrech...Základem jsou otáčky na zádech a hlavě. Vznikl na amerických ulicích jako atletický styl mládeže

12 Hip hop Základním pravidlem podle pozorovatele může být tvrdost - pohyby jsou velice ostré, sekané, ruce bývají buď v pěst nebo úplně volné. Choreografie se vyznačují množstvím póz - setrvání v určité pozici na určitý počet dob - někdy používané figury ze stylu BREAK DANCE.

13 Afro tanec Africký tanec je kolébka všech tanců. Vychází z přirozených pohybů těla. Kroky a pohyby jsou inspirovány každodenní lidskou prací, činnostmi běžného života, pozorováním světa kolem: příroda, pohyby zvířat, elementy.

14 Scénický tanec Scénický tanec je moderní výrazový tanec, určený pro divadelní scénu, který nemá žádná striktní pravidla ani omezení. Cílem scénického tance je vyjádření příběhu, myšlenky nebo pocitu. Většinou postrádá strnulé pózy, důraz je kladen na plynulý tok pohybů, přirozenost a originalitu pohybového vyjádření. V poslední době má i velké rozšíření mezi tanečními soutěžemi, ve kterých se pohybuje na velmi vysoké úrovni!

15 Tanec Druhů tanců je veliké množství a jsem si jista, že ty které sem zde uvedla představují jen část ze všech. Tanec je něco bez čeho si nedokážu život představit. Je to něco při čem se dokáži odraegovat a přestat myslet na každodenní starosti.


Stáhnout ppt "TANEC Co to vlastně tanec je?"

Podobné prezentace


Reklamy Google