Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bez léčby to jde Mgr. Pavel Nepustil Sdružení Podané ruce, o.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bez léčby to jde Mgr. Pavel Nepustil Sdružení Podané ruce, o.s."— Transkript prezentace:

1 Bez léčby to jde Mgr. Pavel Nepustil Sdružení Podané ruce, o.s.
Fakulta sociálních studií MU Brno

2 Základní teze Většina lidí přestane s užíváním návykových látek bez pomoci odborníků Podstatou procesu, kterým člověk prochází po ukončení dlouhodobého užívání návykových látek, je utváření nových vztahů s druhými i se sebou samým

3 Kvantitativní zjištění

4 Kvalitativní zjištění
(např. Biernacki, 1986; Waldorf et al., 1991; McIntosh, McKeganey, 2001; White, 2005) Nemusí dojít k pádu „až na dno“ Často jde o vědomé racionální zvážení situace Je nutné symbolické (většinou i geografické) odpoutání od předchozí identity Jedinec je postaven před úkol vypořádat se se „zkaženou“ identitou a rozvinout identitu/y nové, „nezkažené“ Nemusí jít o „konverzi“ Relaps často funguje jako „potvrzení“ nové identity

5 Moje disertační práce Téma: Transformace identity bývalých uživatelů nelegálních drog Cíl: Nalezení vhodného rámce pro vysvětlení procesu opouštění drogové kariéry s využitím teorie sociálního konstrukcionismu 1. fáze: Identifikovat strategie pro ukončení drogové kariéry na základě narativních rozhovorů s 20 lidmi, kteří před více než 5 lety přestali užívat pervitin bez odborné pomoci 2. fáze: Porozumět procesu transformace osobní identity po ukončení drogové kariéry na základě spolupráce s bývalými uživateli drog

6 Procesy na úrovni osobní identity
Reflexivita zahrnující vlastní tělo, vlastní životní běh a morální dilemata – vede k rozšiřování reflexivního vědomí a k utváření závazků (Anthony Giddens) Síla k jednání (self-agency) rozvíjející se v rámci vztahů s druhými i se sebou – vede k rozšiřování možností a k proměně člověka v aktivního tvůrce svého života (Harlene Anderson)

7 Reflexivita „V té době, kdy jsem přestala, tak jsem myslela na budoucnost. Co bude dál. Když jsem přestala, ze školy mě vylili a já jsem měla 2 měsíce na to, abych se rozmyslela, co budu chtít. Co budu prostě dělat dál. Já jsem v tom období tak nějak přemýšlela nad tím, jestli budu chtít mít jednou děti. Jestli budu chtít jednou dělat, a co budu chtít dělat. A jestli se budu chtít vdávat, a jestli se budu rozvádět, a takový podrobnosti o životě. Dřív jsem to neřešila.“ (Romana)

8 Reflexivita „Takže jsem se naučila důležitou věc, že můžu změnit ten svůj náhled na danou věc. Já mám furt zarytej nějakej pohled na něco, ale zkusit najít nějakej jinej ten pohled nebo se nad to povznýst a kouknout se na to ne tím svým mozkem, kterej má taky nějaký svý modely, podle kterejch jede a podle kterejch hodnotí věci nebo tak...“ (Alice)

9 Síla k jednání „Je to takovej pocit, že najednou můžeš jakoby všechno. Jakože právě ta možnost toho výběru... a i když si vybereš pokračovat ve stejný práci, tak prostě už je tam něco jinýho... teď už jako něco vidíš. Předtím seš za záclonou, nebo zaslepenej, nebo....“ (Alice)

10 Vztah k sobě „Tak já jsem se hodně dlouho úplně nenáviděla, úplně jsem se nesnášela, za to jak vypadám, jak se chovám, co dělám, taková sebenenávist a teď si myslím, že to ještě není úplně v pořádku, ale je to lepší, že už neřeším třeba svůj vzhled, což jsem řešila celý život. Jsem schopna připustit, že v něčem jsem dobrá, spoustu věcí zvládám, jakoby cítím, že je to čím dál lepší, ale ještě to není úplně dobrý.“ (Petra)

11 Vztah ke druhým „Ona vůbec nevěděla, co konkrétně by měla udělat. Ale ono už to, že tam byl někdo, kdo mě chytl za ruku a řekl ti, cokoliv budeš potřebovat nebo o něčem chtít mluvit, tak tady sedím a můžeš kdykoliv přijít. A to bylo hodně důležitý“ (Libor)

12 Základní teze Většina lidí přestane s užíváním návykových látek bez pomoci odborníků Podstatou procesu, kterým člověk prochází po ukončení dlouhodobého užívání návykových látek, je utváření nových vztahů s druhými i se sebou samým

13 Otázky Jak česky mluvit o tom, když někdo přestane brát drogy bez léčby? Jak rozšířit povědomí o tom, že to jde? Co mohou druzí lidé, včetně pracovníků ve službách, udělat pro rozšíření „reflexivního vědomí“ a pro „růst síly k jednání“ lidí, kteří přestávají brát drogy? Jak můžeme jako odborníci pomáhat klientům navazovat dobré vztahy s druhými i se sebou?

14 Pasáž, Sdružení Podané ruce, Francouzská 36, 602 00 Brno
Pasáž, Sdružení Podané ruce, Francouzská 36, Brno


Stáhnout ppt "Bez léčby to jde Mgr. Pavel Nepustil Sdružení Podané ruce, o.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google