Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zámek Rájec nad Svitavou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zámek Rájec nad Svitavou"— Transkript prezentace:

1 Zámek Rájec nad Svitavou
Výstava kamélií Zámek Rájec nad Svitavou

2 „Křehká krása- kamélie a sklo“
Tématem byly krásné kvetoucí kaméliové keře a květinová aranžmá z kamélií a nejrůznějších exotických květin. Krásu kaméliových květů podtrla krása historického skla se zámeckých sbírek a od restaurátorky paní Lei Raisové. Moderní sklo představil výtvarník Ing.arch. Zdeněk Štefka. Po prohlídce zámku bylo možno navštívit zámecké zahradnictví a zakoupit si některou ze 77 odrůd kamélií. Současný soubor obsahuje 77 klasických i méně známých odrůd kamélií. Rájecká sbírka je od počátku dodnes chloubou a zároveň velkou starostí pana Jana Dvořáka, vedoucího zámecké zahrady. Staré kamélie (zvané matky) jsou vysázeny ve velkých nádobách a každoročně se dvakrát stěhují. V pozdním jaře ze skleníku na záhon pod širým nebem a na podzim zpět do skleníku. Kamélie je poměrně náročná rostlina a má své „mouchy“. Udržet sbírku v dobrém stavu je velké umění, které Jan Dvořák ovládá. Vedle toho se zabývá šlechtěním kamélií, sprašuje jejich květy, vysévá semena a hodnotí výsledky, ale také množí kamélie řízkováním. V době největšího květu kamélií , koncem února a začátkem března se představuje tahle královna zimních květin v historických prostorách zámku v Rájci už od začátku devadesátých let. Laické o odborné veřejnosti je představena rájecká sbírka kamélií, tedy kvetoucí keře staré 30 – 40 let a také aranžmá z této květiny.

3 …jdeme za krásou květin, skla, obrazů a zrcadel…

4 …„zámecká paní“ nás pozvala dál…

5 ...teď už jen tiše žasnout, pozorovat umění a krásu přírody....

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 Ottova encyklopedie -1. 1. 1908 Camellia
japonica L., kamelie japonská, keř z řádu Camelliaceae. Listy široce elliptičné, krátce řapíkaté, pilovité, špičaté, silně kožovité, lesklé a lysé. Květy veliké, s 5 střechovitými lístky a menšími listenci a namnoze s 5 velkými, červenými plátky korunními, jež jsou dole mezi sebou i s četnými, dole srostlými tyčinkami spojeny a proto společně s nimi také opadavé. Čnělka se 3 bliznami, tobolka 3pouzdrá, 3semenná. Kvete od prosince do května. Původně v Japanu domácí, ale i zde jakož i v Číně hojně pěstovaná. Do Evropy zanesena z Japanu v polovici před. stol. a je zde podnes z nejoblíbenějších rostlin ozdobných. Pěstuje se v několika odrůdách bělo-i červenokvětých. Obyčejně jest plnokvětá, řídčeji vídáme u nás planý, jednoduchý. ač nejvýš ozdobný květ. Ze semen málo větších hrachu tlačí se v domovině kamelie také olej. Kamelie jest nejbližší příbuznou pravému čajovníku (Thea).- [Camellia] sasanqua Thnbg., také v Japanu a Číně domácí, má bílé, příjemně vonné květy, které Číňané přidávají k čaji, aby mu dodaly příjemné vůně.

33 Kvetoucí kamelie snad nenechají nikoho na pochybách, že jaro se už blíží. Tentokráte se do zámku v Rájci nad Svitavou vypravily oba naše kluby, takže se zase po nějaké odmlce setkali nevidomí z boskovicka se svými přáteli z blanenska. Bylo nás hodně, skoro třicet. A to je už síla. Domů jsme si odnášeli překrásné zážitky ze zámeckých komnat. Vždyť komu se zadaří shlédnout jak zámecké interiery, tak nepřeberné množství živých květin. A to hlavní, stovky kamelií. Škoda jen, že nevoní. Bylo to překrásné pohlazení na duši. Nádhera, nádhera, nádhera. Kdyby jich bylo více.....


Stáhnout ppt "Zámek Rájec nad Svitavou"

Podobné prezentace


Reklamy Google