Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS."— Transkript prezentace:

1 Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS

2 Regulovaná regulace a dohled  Zákon o regulaci a dohledu nad finančním trhem a jeho segmenty  Východisko – objektivní vymezení finančního trhu a jeho segmentů  Východisko – objektivní vymezení poslání a úkolů regulace a dohledu  Východisko – dohoda o přípravě zákona a procesu jeho schvalování a uplatňování

3 Současné nejaktuálnější požadavky na obsah regulace a dohledu  Regulovat trh jako celek a ne pouze jednotlivé segmenty i když je třeba přihlížet k jejich specifikům  Úroveň integrace trhu se musí promítnout v úrovni integrace jeho regulace a dohledu  Úroveň regulace a dohledu musí odrážet poznanou úroveň rizik, které se reálně vyskytují na trhu (speciální útvary)  Současná nejvážnější rizika jsou spojena s nově vznikajícími investičními nástroji (deriváty, balíčky) a procesy ekonomické integrace (fúze, akvizice)

4  Licencování produktů  Protimonopolní prověřování  Úroveň regulace a dohledu nestoupá s jejím rozsahem, ale kvalitou  Snižovat rozsah regulace tam a tehdy, když myšlení a jednání subjektů, obsah a využití objektů a zaměření procesů je v souladu s úkoly trhu a nenarušuje základní předpoklad jeho existence a dalšího rozvoje.

5 EU a jednotný evropský finanční trh  Existuje či ne jednotný evropský finanční trh?  Jestliže ano, ne však v plném rozsahu, jde stanovit jeho obsah a rozsah?  Má tam, kde skutečně existuje přímo platit právo EU a jinde pouze zprostředkovaně?  Může toto platit i pro právní normy upravující regulaci a dohled nad finančním trhem?

6 Byl MiFID a další v současné době transponované prováděcí Směrnice EU posledními takto vstupujícími do národních právních norem?  Co přinesl MiFID nového do regulace trhu s investičními nástroji?  Pozitiva a negativa MiFID-u  Nová či dosavadní cesta?  Specifika českého přístupu k transpozici Směrnic EU do národního práva  Je postup dosud používaný efektivní?  Jak dál?

7 Děkuji za pozornost a těším se na jakékoliv odezvy, ústní i písemné. A.K.


Stáhnout ppt "Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS."

Podobné prezentace


Reklamy Google