Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroje obživy pro lidstvo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroje obživy pro lidstvo"— Transkript prezentace:

1 Zdroje obživy pro lidstvo
Produkce potravin, možnosti zdrojů potravin na kontinentech, geneticky upravené Daniel Kunce

2 Potraviny Základni životní potřeby: Potrava, Voda, Kyslik

3 Zdroje energie v potravinách
Obiloviny Ořechy Mléko Vejce Sůl Tekutiny: Tekutiny slouží jako prostředek k uhašení žízně. Dostatek tekutin je potřebný, aby náš organismus mohl vykonávat své funkce bez poruch. Např. ledviny, které čistí krev, potřebují dostatek tekutin. Není však vhodné, abychom pili při jídle, nebo ho zapíjeli. Nedostatek vody způsobuje smrt mnohých nemocných, ačkoliv by mohli žít, kdyby se jim dostalo dostatečného množství vody Pro udržení zdraví anebo jeho navrácení je velmi dobrým nápojem minerální voda. Je jich mnoho druhů. Obsahují různé soli a tím prospívají různým orgánům našeho těla. Velké procento naší populace trpí obezitou a dalšími poruchami výživy jako je bulimie a anorexie.

4 Geneticky modifikované plodiny
Nebezpečí geneticky modifikovaných plodin Pěstováním GM plodin v ČR První geneticky modifikovanou plodinou, kterou bylo v České republice povoleno komerčně pěstovat, se stala kukuřice firmy Monsanto typu MON 810, do které byla vložena bakteriální dědičná informace způsobující produkci tzv. Bt-toxinu, který je jedovatý pro určité druhy hmyzu.[1] Místa pěstování v ČR zveřejnila v červenci 2008 organizace Greenpeace. Zatímco v Evropské unii výměr zemědělské půdy oseté GM plodinami v roce 2008 poklesl, v Česku se osetá plocha zvýšila a byla druhá nejvyšší v EU po Španělsku. V roce 2009 poprvé výměra zemědělské půdy osetá GM plodinami poklesla a to z ha v roce 2008 na ha v roce 2009. V České republice GM plodiny nepotřebujeme, což je holý fakt. Stačilo by pouze dostatečně využívat plodiny, které jsou našemu klimatu mírného pásu dobře přizpůsobeny, věnovat se více extenzivním formám hospodaření (něco jako naši prarodiče, pro něž byla práce na poli běžnou činností), a žít šťastně a spokojeně až do smrti. Pro člověka žijícího například v Indii nebo v Somálsku, či v jiné zemi, kde se nedostatek potravin projevuje až děsivě, znamenají GM plodiny něco zcela jiného než pro nás. Podle průzkumů z roku 2003 se geneticky modifikované plodiny pěstují převážně v těchto zemích: USA 68%, Argentina 22%, Kanada 6%, Cina 3%.

5 Potraviny budoucnosti
Jídlo budoucnosti bude z laboratoře Představte si, že po snědení jediného jablka dodáte tělu dostatek vitaminů na celý den, že biftek bude obsahovat minimum tuků, a že příloha k němu vám dá jen tu nejkvalitnější vlákninu a přesně vyvážený podíl minerálů. Právě na takovém typu jídla, jemuž se obvykle říká funkční potraviny, nyní pracují vědci zabývající se výživou. A předpokládají, že mají v rukou pomocníka, který jim cestu ke stravě budoucnosti otevírá - genové inženýrství. Protože ve vyspělých zemích právě panuje vůči umělým zásahům do genetické výbavy rostlin a živočichů nedůvěra, zkoušejí vědci využít genové inženýrství k vylepšení kvality jídla pro rozvojový svět. Tam by se dal zahnat hlad i odstranit nedostatky ve výživě. Například sladké brambory neboli batáty patří k základním zdrojům výživy v tropických zemích.

6 Zdroje

7 Dekuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zdroje obživy pro lidstvo"

Podobné prezentace


Reklamy Google