Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)"— Transkript prezentace:

1 Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)

2 2 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky).  Dostali jste referát nebo seminární práci na určité téma a nemáte z čeho vycházet?  Potřebujete si k nějakému tématu něco přečíst a nevíte si rady když si k tomu máte vyhledat literaturu?  Za týden máte zkoušku, skripta jsou beznadějně rozebrána a nevíte z čeho jiného byste mohli příslušnou látku nastudovat?  Píšete diplomovou práci a nemůžete najít tu pravou odbornou literaturu?  Hledáte nejnovější informace z oboru?

3 3 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Využijte k tomu vyhledávací stoje na Internetu (tzv. vyhledavače):  vyhledavače jsou internetové servery, které umožní uživateli najít podle zadaného dotazu (klíčové slovo) určitý počet výsledných odkazů  metody vyhledavačů: –browsing, což je náhodné, nepřipravené prohlížení –grazing, což je průběžná rešerše na připravené odborné téma –hunting, což je retrospektivní rešerše na předem připravené, úzce specializované téma Správný postup při vyhledávání:  Identifikace hlavního cíle a parametrů pro vyhledávání ( časové období, typy dokumentů … )  Stanovení způsobu vyhledávání ( klíčová slova, jména autorů,... )  Rozhodnutí ve kterých zdrojích hledat (druh, nejvhodnější databáze a její dostupnost...)

4 4 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Vyhledávací stroje (vyhledavače) na Internetu lze dělit na:  BIBLIOGRAFICKÉ = jedná se o záznamy s přesnou citací, obsahují klíčová slova a většinou i abstrakt  PLNOTEXTOVÉ = plné texty, doplněné někdy obrazovými informacemi  FAKTOGRAFICKÉ = konkrétní údaje v textovém nebo numerickém formátu (ne vždy jsou nutné primární zdroje informací)

5 5 Logické operátory:  AND = obsahuje pak všechny zadané termíny (robot AND vision)  OR = obsahuje alespoň jeden hledaný termín (robot OR vision)  NOT = termín za operátorem je vyloučen (robot NOT vision) Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Ladění dotazu – 1. část Proximitní operátory:  W = slova musí být v uvedeném pořadí za sebou  A = slova musí sousedit bez ohledu na pořadí  L = slova se musí vyskytovat ve stejném poli  S = slova musí být uvnitř věty ve stejném poli Náhradní (rozlišovací) znaky: * ? ! Např. BANK* (BANKA, BANKÉŘ, BANKOVNICTVÍ, BANKET atd.)

6 6  synonyma: stejný pojem označen různými slovy (žák, studen, školák)  homonyma: stejně znějící slova pro různé pojmy (oko, list, bridge) Vyhledávací stroje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky) Ladění dotazu – 2. část  víceslovné výrazy: (vysoká škola, vysoká pec)  rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou: magnetisation = magnetization aluminium = aluminum colour = color

7 7 Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Ladění dotazu – dokončení:  dobré sestavit si větu podle které si vyberu klíčová slova: Př. Information about the vision capabilities of robots. :o( NE - není vhodné použít tyto termíny: Information, about, research – příliš obecné slova Are, as, by, the - tzv. stop slova, která se nikdy nepoužívají :o) ANO – je vhodné použít tyto termíny: Robor, robots, vision, visual, sight – vhodné kombinace termínů vybraných z úvodní věty Vhodný příklad dotazu: (robot OR robots) AND (vision OR visual OR sigth)

8 8 České vyhledavače příklady: http://www.seznam.cz/ http://www.centrum.cz/ http://www.uzdroje.cz http://www.tiscali.cz http://www.redbox.cz http://www.atlas.cz Vyhledávací stroje na Internetu (vyhledavače pro začátečníky). Zahraniční vyhledavače příklady: http://www.google.com http://www.altavista.com http://www.yahoo.com http://www.excite.com http://www.lycos.com http://www.infoseek.com A to by mohlo být ve stručnosti vše, co může přinést začátečníkům pohybujícím se na vyhledavačích vůbec poprvé nějaký užitek. Takže vyzkoušejte si příklady vyhledavačů uvedené výše a hodně štěstí při vyhledávání a pamatujte si, že v jednoduchosti je síla (tj. pokuste se připravit si vyhledávací dotaz předem).


Stáhnout ppt "Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)"

Podobné prezentace


Reklamy Google