Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673
Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 Větřní Téma hodiny: Kulturní a přírodní zajímavosti Jižních Čech Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

2 KULTURNÍ A PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIŽNÍCH ČECH
Při sepisování této kapitoly se nelze vyhnout encyklopedičnosti. Oblast jižních Čech je doslova poseta historickými památkami, kulturními zajímavostmi a přírodními úkazy. Proto pro lepší poznání některých památek budou vybrány jen některé z nich. MĚSTO Krajskému městu Českým Budějovicím již byly věnovány některé řádky, o Českém Krumlově bude pojednávat celá kapitola, a proto byl nyní zvolen Písek. Město svůj název získalo podle naleziště zlatonosného písku v řece Otavě na konci 12. století. O výstavbu města se zasloužil český král Přemysl Otakar II. Město si velice oblíbil, často zde přebýval a Písek získal statut královského města. Město mělo za úkol hlídat Zlatou stezku, což byla obchodní cesta spojující Česko s Podunajím. Všechny důležité budovy, městský hrad, kamenný most, farní kostel, opevnění města, atd., vznikly právě v tomto období. Kamenný most patří k nejstaršímu v Čechách. Během husitských válek se město připojilo k husitskému hnutí. Na náměstí v té době stávaly kádě a majetní lidé do nich odevzdávali své bohatství ve prospěch města. Obdobně tomu bylo také v Táboře. Roku 1532 město zachvátil obrovský požár a újmu utrpělo rovněž během třicetileté války. Na konci 19. století stejně jako ostatní města prošel i Písek průmyslovým rozvojem. Tehdy vznikla papírna, výrobna fezů, tabáková továrna, atd. V současnosti se Písek vyznačuje velkou koncentrací středních škol. V létě se zde koná akce „Cipískování“, kdy na nábřeží vznikají sochy z písku na dané téma. PAMÁTNÉ MÍSTO Trocnov – je malá vesnička nedaleko Českých Budějovic. Narodil se zde Jan Žižka, hlavní představitel husitského hnutí. Je známý tím, že v bojích přišel o obě oči. Přesto i pak absolvoval řadu úspěšných bitev. Dnes zde najdeme jeho památník se sochou, který byl odhalen roku 1960.

3 HRADY A TVRZE Rožmberk – je hrad v Rožmberku nad Vltavou. Jedná se o nejstarší sídlo Rožmberků. Hrad byl založen před rokem 1250 Vítkem III. z Prčice. Je tvořen dvěma částmi – Horním a Dolním hradem. Roku 1302 si jej Rožmberkové zvolili za své hlavní sídlo. V 16. století prošel renesanční přestavbou. Roku 1600 Petr Vok z Rožmberka sídlo daroval svému synovci Janu Zrinskému ze Serynu a od roku 1617 bylo sídlo v rukou Švamberků. Roku 1620 získal panství rod Buquojů jako náhradu za půjčky panovníkovi. Ti jej vlastnili až do roku Dnes je zámek v rukou státu. Mezi nejkrásnější části zámku patří Rytířský sál, dále zde najdeme tzv. katovnu. Zde jsou vystaveny středověké mučící nástroje. K hradu se vztahuje legenda o Bílé paní – Perchtě z Rožmberka. Najdeme zde také její obraz. HRADNÍ ZŘÍCENINY Dívčí Kámen – patřil dříve k rožmberským državám. V historii se objevují ještě jiné názvy hradu – Maidstein, Menštejn. Hrad byl postaven v letech 1350 – 1384 Joštem, Petrem a Oldřichem I. z Rožmberka. Krátký čas zde byl vězněn Václav IV. Pevnost svých hradeb si mohl prověřit v době husitských válek, kdy jej obléhal Jan Žižka. Ten sice některé části hradu pobořil, ale do jádra hradu se nedostal. Roku 1506 byl z rozhodnutí Petra V. z Rožmberka hrad opuštěn a poté už jen chátral. ZÁMKY Kratochvíle – je renesanční zámek nedaleko malého městečka Netolice. Zámeček nechal postavit Vilém z Rožmberka. Místo mělo sloužit jako lovecké sídlo nebo místo pro chvíle odpočinku či kratochvílí jak sám název napovídá. Kratochvíle byla postavena ve stylu italské vily. Uvnitř najdeme krásné malby s loveckou a mytologickou tématikou. Na konci 20. století zde byla umístěna expozice Českého animovaného filmu. Sbírka byla roku 2007 navrácena zpět majiteli. Vila je obklopena baštami s průčelím a hospodářskými stavbami. Vnitřní zahrada zámku byla založena v renesančním stylu a pěstovala se na ní zelenina.

4 TECHNICKÉ PAMÁTKY Buškův hamr – je jeden z mála funkčních hamrů v České republice. Jednalo se o kovářskou dílnu, která byla poháněna vodním kolem. Najdeme ho nedaleko Trhových Svinů. Postaven byl roku 1780 hamerníkem Mlezivou. Poté jej odkoupila rodina Bušků, která ho spravovala až do 50. let 20. století. Dnes toto místo slouží jako muzeum, můžeme zde vidět, jak hamr v minulosti pracoval. CÍRKEVNÍ PAMÁTKA Vyšší Brod – je klášter náležející cisterciáckému řádu. Klášter byl založen ve 13. století Vokem I. z Rožmberka. Stavba byla zamýšlena také jako rodová hrobka. Jsou zde pohřbeni například Petr Vok, Kateřina z Ludanic, Záviš z Falkenštejna, aj. Klášter je ukázkou gotického umění, jehož centrem se stal kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ke klášteru náležely četné vesnice s pozemky a lesy. Ve zdech kláštera žili po staletí mniši, kteří byli vyhnáni až za 2. světové války nacisty. Ani komunistická doba nebyla mnichům příliš nakloněna. Klášter v těchto časech pustl, majetek byl rozkraden. Po roce 1989 se do zdí kláštera opět mniši vrátili. Od té doby postupně klášter opravují. Je také zpřístupněn veřejnosti, která zde najde unikátní sbírku Biblí, obrazů českých malířů či sbírku bohoslužebných předmětů. Za zmínku stojí také rozlehlá klášterní knihovna čítající přes 70 000 svazků. Cisterciácký řád byl založen již v 11. století. Mniši musí dodržovat přísný klášterní řád. Řád se dělí na mužskou a ženskou větev. V případě kláštera Vyšší Brod se jedná o mužskou větev. VÝZNAMNÉ VRCHOLY Kleť – je nejvyšší horou Blanského lesa, měří 1083 m.n.m. Leží 6 km od Českého Krumlova. Po zdolání kopce na vrcholu najdeme Josefovu věž, nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách. Vystavena byla někdy kolem roku Za příznivého počasí z jejího vrcholu dohlédneme až na Alpy. U rozhledny stojí Terezina chata využívaná jako restaurace. Poblíž restaurace najdeme nejvýše položené sluneční hodiny v Čechách. Pod vrcholem byla postavena v letech hvězdárna, která patří ke světové špičce v oblasti sledování planetek. Objevili zde planetku, která nese název Kleť.

5 Písek

6 Trocnov

7 Rožmberk

8 Dívčí Kámen

9 Kratochvíle

10 Buškův hamr

11 Vyšší Brod

12 Kleť

13 David P. a Soukup V. , Velká turistická encyklopedie Jihočeský kraj. 1
David P. a Soukup V., Velká turistická encyklopedie Jihočeský kraj. 1. vyd. Praha, Euromedia – Knižní klub 2008. Obrazové přílohy převzaty z: 13


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google