Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Přírodní a kulturní památky Českokrumlovska

2 PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ PAMÁTKY ČESKOKRUMLOVSKA  Následující kapitola bude věnována památkám českokrumlovského okresu. Nalezneme zde dva téměř současně založené cisterciácké kláštery, zříceniny hradů, gotické kostely, hrady a zámky a také perlu renesance – Český Krumlov.  Zlatá Koruna- je klášter 8 km vzdálený od Českého Krumlova. Byl založen ve 13. století králem Přemyslem Otakarem II. Jeho původní název byl Svatá Koruna. Původně zde žili mniši řádu Svatého Kříže (Heiligenkreuz). Klášter spadal pod krále, který měl neshody s jihočeským rodem Vítkovů, který mu klášter pobořili. Klášter byl ale obnoven, jen s malou změnou. Klášter začali obývat cisterciáčtí mniši. Během husitských válek byl klášter dvakrát vypálen. V 18. století byl klášter Josefem II. zrušen a poté využíván k hospodářským účelům. Řada budov tím velice utrpěla. V současnosti je klášter opět zrekonstruován. Najdeme zde výstavu o životě mnichů.  Vyšší Brod – je klášter náležející cisterciáckému řádu. Klášter byl založen ve 13. století Vokem I. z Rožmberka. Stavba byla zamýšlena také jako rodová hrobka. Jsou zde pohřbeni například Petr Vok, Kateřina z Ludanic, Záviš z Falkenštejna, aj. Klášter je ukázkou gotického umění, jehož centrem se stal kostel Nanebevzetí Panny Marie. Klášteru náleželi četné vesnice s pozemky a lesy. Ve zdech kláštera žili po staletí mniši, kteří byli vyhnáni až za 2. světové války nacisty. Ani komunistická doba nebyla mnichům příliš nakloněna, klášter v těchto časech pustl, majetek byl rozkraden. Po roce 1989 se do zdí kláštera opět mniši vrátili. Od té doby postupně klášter opravují. Je také zpřístupněn veřejnosti, která zde najde unikátní sbírku Biblí, obrazů českých malířů či sbírku bohoslužebných předmětů. Za zmínku stojí také rozlehlá klášterní knihovna čítající přes 70 000 svazků.  Cisterciácký řád byl založen již v 11. století. Mniši musí dodržovat přísný klášterní řád. Řád se dělí na mužskou a ženskou větev. V případě kláštera Vyšší Brod se jedná o mužskou větev.

3  Rožmberk – je hrad v Rožmberku nad Vltavou. Jedná se o nejstarší sídlo Rožmberků. Hrad byl založen před rokem 1250 Vítkem III. Z Prčice. Sídlo je tvořeno dvěma částmi – Horním a Dolním hradem. Roku 1302 si jej Rožmberkové zvolili za své hlavní sídlo. V 16. století prošel renesanční přestavbou. Roku 1600 Petr Vok sídlo daroval svému synovci Janu Zrinskému a od roku 1617 bylo sídlo v rukou amberků. Roku 1620 získal panství rod Buqoyů jako náhradu za půjčky panovníkovi. Ti jej vlastnili až do roku 1945. Dnes je zámek v rukou státu. Mezi nejkrásnější části zámku patří Rytířský sál, dále zde najdeme tzv. katovnu. Zde jsou vystaveny středověké mučící nástroje. K hradu se vztahuje legenda o Bílé paní – Perchtě z Rožmberka. Najdeme zde také její obraz.  Dívčí Kámen – patřil dříve k rožmberským državám. V historii se objevují ještě jiné názvy hradu – Maidstein, Menštejn. Hrad byl postaven v letech 1350 – 1384 Joštem, Petrem a Oldřichem I. z Rožmberka. Krátký čas zde byl vězněn Václav IV.. Pevnost svých hradeb si mohl prověřit v době husitských válek, kdy jej obléhal Jan Žižka. Sice některé části hradu pobořil, ale do jádra hradu se nedostal. Roku 1506 z rozhodnutí Petra V. z Rožmberka byl hrad opuštěn a poté už jen chátral.  Vítkův Kámen – je zřícenina gotického hradu na pravém řeku Lipenské vodní nádrže nedaleko vesničky Svatý Tomáš. Je to nejvýše položená zřícenina České republiky – 1035 m.n.m. Hrad byl založen ve 13. století jihočeským rodem Vítkovů. Původně sloužil jako pevnost, střežící hranice. Od 14. století až do 17. století byl majetkem rodu Rožmberků. Poté jej odkoupili Schwarzenberkové, kteří jej také nechali v 19. století po požáru zčásti opravit. Po druhé světové válce byla tato část v pohraničním pásmu, tudíž nepřístupná. Věž i ostatní části hradu velice zchátraly. V současnosti je hrad po částečně rekonstrukci.  Kájov – je malá obec ležící 4 km od Českého Krumlova. Je hojně navštěvovaná turisty. Najdeme zde nejstarší mariánské poutní místo v Čechách. Dominantou městečka je kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je významnou gotickou památkou a zároveň národní kulturní památkou České republiky. Podle pověsti se kdysi do Kájova vydal kněz, který zde hledal rozhřešení za čin, který udělal. Před vsí jej však přepadli loupežníci a usekli mu hlavu. Hlava se kutálela až ke kostelu a stále mluvila. Chtěla se vyzpovídat a najít rozhřešení. Teprve až poté co se tak stalo, mohl kněz zemřít.

4  Dolní Dvořiště – je malá obec na hranicí s Rakouskem. Nalezneme tu další významnou gotickou památku – kostel Svatého Jiljí ze 13. století. Je hlavní dominantou náměstí.  Český Krumlov – městu bude věnována samostatná kapitola.  Čertova stěna – je národní přírodní rezervace podél řeky Vltava mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem. Nalezneme zde četné skalní útvary. Nejznámější jsou útvary nazvané kamenné moře. Je zde také kámen nazvaný Ďáblova kazatelna. Legenda praví, že čert chtěl zničit klášter Vyšší Brod, vystavěl hráz z kamenů a klášter chtěl spláchnout vodou. Nestihl práci dokončit, přerušilo jej svítání. Zbyla po něm nedokončená stěna s obzvláště velkým kamenem, kde najdeme otisk jeho palce. Řeka Vltava, která pod ní teče je v tomto úseku velice nebezpečná. Místo se nazývá Čertovy proudy. Řeka je plná vymletých kamenů. Přírodou se nechal inspirovat náš hudební skladatel Bedřich Smetana, který napsal operu Čertova stěna.

5 Zlatá Koruna

6 Vyšší Brod

7 Rožmberk

8 Dívčí Kámen

9 Vítkův Kámen

10 Kájov

11 Dolní Dvořiště

12 Čertova stěna

13 David P. a Soukup V., Velká turistická encyklopedie Jihočeský kraj. 1. vyd. Praha, Euromedia – Knižní klub 2008. Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google