Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Miroslav Svoboda, Vysoká škola ekonomická v Praze Kolokvium „Apriorismus a geneze etických pravidel“. Nicov 10. – 12. 5. 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Miroslav Svoboda, Vysoká škola ekonomická v Praze Kolokvium „Apriorismus a geneze etických pravidel“. Nicov 10. – 12. 5. 2013."— Transkript prezentace:

1 Miroslav Svoboda, Vysoká škola ekonomická v Praze Kolokvium „Apriorismus a geneze etických pravidel“. Nicov 10. – 12. 5. 2013

2 Obsah  Apriorismus – proč a jak?  Horizontová struktura Já  Důsledky pro etické soudy

3 Má cenu introspekce? Je nespolehlivá! Není záruka univerzality! Fajn, vyšli jsme z předvědeckých pojmů, ale to nás nezavazuje… A co „prostor“ a „čas“? Základní pojmy nepoznávám empirickým výzkumem! …ale ani neopravňuje je zavrhovat tam, kde fungují!

4 Apriorní člověk  Spontaneita  Teleologie  Konsistence

5 Konsistence?

6 Jak se mi jeví vědomé Já?  Sebeidentifikace, sebe-vědomí  Světlina

7 O jaké konsistenci mluvíme?

8 Jak ostré jsou hranice Já?  Horizont

9 Jak ostré jsou hranice Já?

10 Jak kategoričtí jsme?

11 Konsistentní nekonsistence?

12 Závěry  Nekonsistence jako problém pro apriorismus  Sebeuvědomování má podobu světliny  Pokrývá jen část světa.  Hranice mají podobu horizontu.  Jde vždy jen o provizorní proces  Kategorické soudy nemyslíme kategoricky  Umožňuje trvalou nekonsistenci  Záměrnou, ale jen polovědomou a jen částečně ovladatelnou  Nekonsistence je pragmatická struktura


Stáhnout ppt "Miroslav Svoboda, Vysoká škola ekonomická v Praze Kolokvium „Apriorismus a geneze etických pravidel“. Nicov 10. – 12. 5. 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google