Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Arktida a Antarktida ohrožené zvířata Zpracoval : Marek Kadlec, Martin Drož, Karel Slivanský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Arktida a Antarktida ohrožené zvířata Zpracoval : Marek Kadlec, Martin Drož, Karel Slivanský."— Transkript prezentace:

1

2 Arktida a Antarktida ohrožené zvířata Zpracoval : Marek Kadlec, Martin Drož, Karel Slivanský

3 Lední medvěd  Medvěd lední: označovaný též jako polární medvěd, je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti.  V kohoutku měří 1,5 m a výška vzpřímeného těla se pohybuje okolo 2,4–3,3 m. Samci váží 400–700 kg, samice 300–400 kg. Dožívají se 20 až 25 let.

4 Výskyt  Vyskytuje se v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie. Na všech těchto územích je chráněn a jeho lov se kontroluje. V současnosti se odhaduje, že žije asi těchto medvědů.

5 Lední medvěd v ohrožení  Americké ministerstvo vnitra prohlásilo ledního medvěda za ohrožený druh. Zvířata si podle ministerstva zaslouží lepší ochranu, protože s tajícími ledovci postupně zaniká jejich přirozené prostředí.

6 Obrázky ledního medvěda

7 Mrož lední  Výskyt: Severní ledový oceán, příležitostně i sever Atlantského oceánu.  Je typickým zástupcem savců obývajících Severní ledový oceán.

8 Ohrožení mrože  V Červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN) je zapsán jako „málo dotčený druh“. Jsou však snadným úlovkem lidí pro svůj skupinový život a pomalý pohyb na souši.

9 Predátoři mrože  Největším predátorem pro mrože je lední medvěd.  Když mrož je ve vodě, tak na něho medvěd zaútočí a sežere ho.  Mrož se snaží utéci, ale lední medvěd je rychlejší. Mrož se plazí po sněhu, ale lední medvěd běhá, čímž se stává snadnou kořistí.

10 TULEŇ Tuleň obecný je pravý tuleň zakládající kolonie na severní polokouli. Jeho globální populace čítá zhruba tisíc jedinců. Na souši se plazí po břiše. Váží kg. Je dlouhý 1,4-1,9 m. Barva těla je variabilní, většinou tmavě hnědá nebo světle šedohnědá s malými kroužky a skvrnami. Jeho hlavní potravou jsou sledi, smačci, halváči, štikozubci a tresky, které loví při ponorech trvajících 3-5 minut.

11 Výskyt tuleňů  Původně žil tuleň středomořský na ohromném území - od pobřeží Černého moře, přes celé Středozemní moře až k pobřeží Madeiry a Kanárských ostrovů. Středomořští tuleni se v tomto století stali velmi vzácní díky nekontrolovatelnému odstřelu, kdy jejich stav klesl z několika desítek tisíc na pouhých několika set kusů, které žijí ve východním Středozemním moři, západním pobřeží Afriky a na pobřeží Jadranu. Malé skupinky tuleňů se občas vyskytují i v Západním středomoří např. v oblasti Sardinie, právě tady byl však tuleň středomořský přívalem turistů kriticky ohrožen. Od roku 2010 se několik jedinců usadilo v oblasti severního Jadranu u Puly, kde se s nimi potkávají i potápěči pod vodou.

12 Ohrožení tuleňů  Kanadský komerční lov tuleňů je krutá a neetická činnost. 98% tuleňů zabitých za poslední dva roky byla mláďata ve věku dvou týdnů až tří měsíců. Tyto lovy probíhají v tak velkém měřítku, že je nemožné provádět je humánně.  Tuleni jsou stříleni nebo zabíjeni úderem do hlavy dřevěnou palicí nebo hakapikem (norská lovecká zbraň). Lovci se nejdříve snaží co nejvíce malých tuleňů znehybnit či zbavit vědomí. Teprve potom se vracejí a tuleně dobíjejí.  Dvě nedávno publikované nezávislé veterinární studie potvrzují nepřijatelnou krutost těchto lovů. Jejich motivem je konkurenční boj a jsou prováděny na velkých územích.

13 Velryby  Velryba není ryba, ale savec z řádu kytovci. Mimo jiné to znamená také to, že dýchá vzduch stejně jako všichni ostatní savci, tedy i člověk. Velryby patří mezi největší živočichy žijící na Zemi. Živí se planktonem.

14 Výskyt velryb  Je typickým obyvatelem studených arktických vod západní a východní polokoule. Lze se s ní setkat všude tam, kde nejsou souvislá pásma ledových ker. V zimě táhne do Beringovy úžiny a k pobřeží Labradoru. Na jižní polokouli vůbec nežije.

15 Ohrožení velryb  Lov velryb je druh mořského rybolovu, během kterého jsou velrybářskou flotilou loveni velcí mořští savci (velryby, plejtváci apod.). Má značný vliv na decimaci druhů a některé přivedl na hranici vyhubení. Lov velryb je celosvětově upraven Mezinárodní úmluvou o regulaci velrybářství a Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC). Česká republika přistoupila k úmluvě v roce 2004 a následně se stala členem IWC, kde spolu s dalším členy Evropské unie prosazuje ochranu velryb před vyhubením.

16 Plejtvák obrovský  Plejtvák obrovský je mořský savec z řádu kytovců. Jde o největšího současného žijícího živočicha a podle dosavadních informací i největší živočich vůbec, alespoň z hlediska tělesné hmotnosti.

17 Ohrožení plejtváka obrovského  Populace plejtváka obrovského poklesla v 20. století o 99 % - z původních na méně než jedinců. Dnes jsou přísně chráněný.

18 Výskyt plejtváka obrovského  Nesouvisle se vyskytuje po celé zeměkouli, nejvíce v arktických a antarktických. 

19 Konec prezentace  Čerpáno z:  Google  Google obrázky  Wikipedie


Stáhnout ppt "Arktida a Antarktida ohrožené zvířata Zpracoval : Marek Kadlec, Martin Drož, Karel Slivanský."

Podobné prezentace


Reklamy Google