Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupnost lékařské péče – právní aspekty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupnost lékařské péče – právní aspekty"— Transkript prezentace:

1 Dostupnost lékařské péče – právní aspekty
JUDr. Jan Mach advokát ředitel právní kanceláře ČLK

2 Zájem policie a soudů Posluchači Justiční akademie – SZ a soudci se na seminářích velmi zajímají jak mají být obsazeny lékařské služby a kdo za to odpovídá. ČLK opakovaně obdržela kvalifikované dotazy kriminální policie – co je odborný dohled, kdo je odpovědný za jeho zajištění, jak má správně probíhat činnost lékaře pod OD, jaká je odpovědnost dohlížejícího, primáře, ředitele…

3 Ústavní pohotovostní služby po 1.1.
Zrušena možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví, bez souhlasu 150 hodin přesčas, se souhlasem maximálně 416 hodin. Řešení „po Česku“ dva pracovní poměry, nebo pracovní poměr a současně DPČ s tím, že ÚPS je jiný druh práce než běžná práce lékaře. Směnný provoz – je jasným porušením zákona tam, kde se pečuje o pacienty (právo na OL dle § 3/2 a § 31/3 zákona č. 372/2011 Sb. o ZS)

4 Odbornost lékařů konajících ÚPS
Samostatně vykonává povolání lékař se SZ, tedy s atestací z příslušného oboru. Jinak OD. Lékař konající OD stanoví rozsah činností, které může lékař pod dohledem vykonávat. Nejde-li o absolventa ZK, musí být OD přímý, jinak fyzická dosažitelnost lékaře se SZ do 20 minut a komunikační dostupnost okamžitě.

5 Neposkytnutí pomoci a úmrtí
Ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek najdeme dva judikáty, kdy lékař věděl, že pacient je ohrožen na životě a nedostavil se neprodleně, v obou případech bylo toto jednání hodnoceno jako úmysl nepřímý – byl srozuměn s tím, že pacient případně zemře, nebude-li mu poskytnuta lékařská pomoc. Dle Nejvyššího soudu může být takové jednání hodnoceno jako vražda v úmyslu nepřímém.

6 Problémy v praxi Samostatně slouží lékař bez atestace, kdyby něco, má volat primáře nebo zástupce… Samostatně slouží lékař s atestací, ale z jiného oboru, např. chirurg na ortopedii, urologii, kde není ani společný základní kmen, OD nemá. Dohlížející lékař je plně zaměstnán a nemůže se věnovat lékaři sloužícímu pod jeho OD. Ten tedy vlastně koná vše samostatně, ač nesmí…

7 Odpovědnost za zajištění ÚPS
Vedení nemocnice, je-li zjištěno, že výkon ÚPS bez zajištění řádného OD lékařem bez SZ je v nemocnici běžnou praxí a jinak to ani nejde. Primář oddělení či kliniky, pokud rozhodl obsadit ÚPS na noc či víkend lékaři bez SZ, aniž je zajištěn odborný dohledem lékařem se SZ. Lékař vykonávající OD, pokud jej zanedbal. Lékař bez SZ, který konal samostatně co neměl, nebo udělal chybu, kterou nesmí udělat ani lékař bez atestace, absolvent LF.

8 Zajištění lékařské služby na ZZS
Dojezdová doba 20 minut neplatí pro RLP? OS ZZS vyhodnotí, že k případu musí jet lékař. Je taková situace možná? Stačí když i v tomto případě vyjede jen RZP bez lékaře? Ten přijede „někdy později“? Kdy? Není ničím stanoveno? Znalci vyhodnotí, že kdyby do 20 minut přijel lékař, pacient by přežil, přijeli však nelékaři, kteří mu nedokázali pomoci. Kdo bude odpovídat? Jaký bude výsledek žaloby, trestního oznámení?

9 Ke kvalitě české legislativy
Nový OZ jako by nepočítal s existencí zákona o zdravotních službách. Diskrepancí mnoho. Nyní naléhavý problém pitvy, ale je jich více. Harmonizační zákon, který nic neharmonizoval Zákon umožňující dvojí či trojí výklad = zmetek Lékař by měl držet v každé ruce jeden zákon, ve které ruce bude držet skalpel? (JUDr. Vojtek). Kdo a podle čeho zhodnotí újmu na zdraví? Vždy jedině soud? Zbytečné soudní spory díky NOZ.

10 Co s tím lze dělat? JUDr. Wágnerová –ústavním zákonem zakázat na 10 let vydávat nové zákony a předpisy. Toto řekla před vydáním zákona o ZS a nového OZ. Tehdy bych to podepsal. Nyní platí opak, napravit co nejrychleji co se dá. Týká se nejen NOZ a zákona o ZS, velmi nekvalitní je i nový trestní zákoník (nepochopitelný výjimečný trest, nedotažená právní ochrana zdravotníků).

11 Děkuji za pozornost www.lkcr.cz www.zdravotnicke-pravo.cz


Stáhnout ppt "Dostupnost lékařské péče – právní aspekty"

Podobné prezentace


Reklamy Google