Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a."— Transkript prezentace:

1 Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a spolupůsobení volných částic unášených vodou,větrem, ledovci i organismy EROZE A EROZNÍ TVARY RELIÉFU fluviální marinní glaciální eolická biotická antropogenní proudící vody stojatých vod vody v pevném skupenství větru živých organismů člověka fluviální marinní glaciální eolické biotické antropogenní DRUHY EROZE PŮSOBENÍ TVARY RELIÉFU

2 FLUVIÁLNÍ EROZE Jak proudící voda provádí erozi? ≈ proudící voda provádí erozi především unášeným materiálem Jak intenzivně zemský povrch eroduje? ≈ intenzita eroze závisí na rychlosti proudící vody,velikosti unášeného materiálu,odolnosti podloží Kde působí proudící voda? ≈ v humidních,za příhodných podmínek i v aridních oblastech Jak proudící voda působí? ≈ nesoustředěným odtokem (ron) ≈ soustředěným odtokem (v korytech vodních toků)

3

4

5

6

7

8

9

10

11 MARINNÍ EROZE, tzv.ABRAZE Mechanická síla narážejících vln (příboj) Chemické působení slané mořské vody abrazní sruby (klify) abrazní brány a jeskyně abrazní pilíře

12 EOLICKÁ EROZE, tzv.DEFLACE Odnos volných částic z povrchu země

13 EOLICKÁ EROZE, tzv.KORAZE Eroze částicemi nesenými větrem

14 GLACIÁLNÍ EROZE V oblastech,kde je hlavním vnějším činitelem voda v pevném skupenství (nad sněžnou čarou) Kde probíhá? ►s►s něžná čára je pomyslná hranice,nad kterou sníh leží po celý rok ►j►j ejí poloha závisí na zeměpisné šířce a nadmořské výšce Kde na Zemi má sněžná čára nejvyšší nadmořskou výšku ? Kde na Zemi naopak leží sněžná čára nejníže ? Kilimandžáro 5 500-5 600m Antarktida 0 m Co je sněžná čára?

15 Pozice sněžné čáry (R. Grygar, J. Jelínek – podle Presse and Sievera 1998) Sněžná čára

16 LEDOVCE ∆ pevninské ve vyšších zeměpisných šířkách ∆horské ve vyšších nadmořských výškách Co je ledovec? těleso vznikající hromaděním sněhu,který se vlivem tlaku nadložních vrstev za střídajícího se tání a mrznutí postupně mění v tzv.ledovcový led Dnes se vyskytují na všech kontinentech kromě Austrálie

17

18


Stáhnout ppt "Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a."

Podobné prezentace


Reklamy Google