Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi 15 600 000 km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi 15 600 000 km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou."— Transkript prezentace:

1 LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou pitné vody.

2 Ledové Doby V minulosti proběhlo více dob ledových (glaciálů). Odhaduje se, že za poslední milióny let proběhla doba ledová 15 – 20x. Poslední doba ledová byla před lety, kdy ledovce pokrývaly 1/3 zemského povrchu. Dnes pokrývají zhruba 11% zemského povrchu.

3 Co je to ledovec? Těleso složené ze sněhu a krystalů ledu.
Velikost ledových mas kolísá od mohutných kontinentálních ledovců až k malým ledovcům, které pokrývají pohoří ve velkých výškách nebo leží ve vyšších zeměpisných šířkách.

4 PODMÍNKY PRO VZNIK LEDOVCE
Podmínky: sníh mráz tlak ledové masy Vzniká akumulací sněhu a jeho přeměnou ve firn, který se v hloubce okolo 80 metrů mění v led.

5 Rozdělení ledovců Horské:
vycházejí z firnovišť a karů, sestupují jako ledovcový splaz do údolí (Alpy, Himaláje, Kordillery) Pevninské: jsou mnohem větších rozměrů (největší je v Antarktidě), jejichž mocnost může být až několik tisíc metrů. Plošné: pokrývají vrcholové oblasti plochých hornatin (Skandinávie)

6 Horský ledovec a jeho části:
Vyživovací oblast – sběrná pánev hromadícího se sněhu 2. Ledovcový splaz – hlavní část ledovce zasahující až pod hranici sněžné čáry

7

8 Složení ledovce Čelní moréna Boční moréna
Čelo ledovce Ledovcové trhliny

9

10

11

12 Udržování hmoty ledovce

13 Pohyb ledovce Vliv gravitační síly Rychlost 30 – 300 m/rok
Ledovcový skluz – pohyb po skalním podloží – deterze (obrušování) Vnitřní deformace – pohyb uvnitř ledovce, kdy se spodní vrstva pohybuje pomaleji než vrchní a vznikají trhliny. Výsledkem pohybu ledovce je údolí typického tvaru „U“.

14

15

16


Stáhnout ppt "LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi 15 600 000 km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou."

Podobné prezentace


Reklamy Google