Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ledovcové tvary.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ledovcové tvary."— Transkript prezentace:

1 Ledovcové tvary

2 KARY Kar je ledovcový kotel,ve kterém ledovec vzniká.Je to mezoforma amfiteátrovitého tvaru nacházející se v závěru ledovcových údolí, jedná se tedy o tvar ledovcového původu – glaciální tvar

3 TROGY Trog neboli ledovcové údolí je zvláštním případem údolí s typickým tvarem písmene U, které vzniká působením erozivní činností postupujícího ledovce. Jsou známy případy, kdy se ledovcové údolí prohloubilo o 200 metrů a v Norsku dokonce u fjordů až o 2 km (zde je ale problematika složitější, souvisí se změnou výšky litosférických desek).

4 MORÉNY Moréna je odborný termín z geologie, kterým se označuje kamenný val vzniklý ledovcovou činností. Morény jsou tvořeny převážně ze špatně vytříděného materiálu, který se skládá z velkých balvanů až po malé jílové části. Morény dělíme podle místa, kde se vzhledem k ledovci nalézají: přední (zvaná též čelní či terminální) moréna - je moréna, která vzniká v předpolí ledovce střední moréna - vzniká při sloučení dvou ledovců z boční morény. spodní (bazální) moréna - představuje sedimentační pokryv v podloží ledovce.

5 FJORDY Fjord je pozůstatek po ledovcové činnosti v dobách ledových. Jedná se o dlouhý (občas desítky až stovky kilometrů dlouhý) a úzký mořský záliv, který vzniká v hornatých oblastech v blízkosti moří a oceánů prouhlobením říčních údolí vlivem tlaků postupujících ledovců. Fjordy jsou typické svými strmými svahy, které jsou ledovci často erodovány až pod mořskou úroveň, kde moře mohou dosahovat značných hloubek netypických pro šelfové oblasti. Tvar údolí se uvádí jako U.

6 OBLÍKY Oblík je ledovcem ohlazená i rýhovaná skalnatá vyvýšenina. Oblíky jsou základním tvarem plošně působící glaciální eroze. Český název „oblík“ zavedl Josef Kunský


Stáhnout ppt "Ledovcové tvary."

Podobné prezentace


Reklamy Google