Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Vývoj vzniku drogové závislosti (VY_32_INOVACE_ ) Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Patopsychologie Ročník osmý Datum tvorby Září 2012 Anotace Prezentace je určena pro výuku patopsychologie v semináři v psychologie v maturitním ročníku, seznamuje studenty se základními termíny v oboru problematiky vývoje drogové závislosti, syndromy a fáze vzniku závislosti. Metodický pokyn Šablona slouží jako digitalizovaná učebnice pro žáky semináře z psychologie, jednotlivé strany prezentace na sebe tematicky navazují, řeší problematiku psychopatologie. Časová dotace materiálu je 20 minut.

2 Vývoj vzniku drogové závislosti
Závislost na PAL se vyvíjí postupně. Drogová závislost vzniká rychleji než alkoholová závislost. Podle Vágnerové dělíme vznik závislosti do čtyř fází – fáze experimentování a občasného užívání, fáze pravidelného užívání, fáze návykového užívání, fáze terminální.

3 fáze experimentování a občasného užívání
Droga má pro konzumenta žádoucí pocity, umožňuje dosáhnout žádoucí aktivizace, zbavuje člověka úzkosti, strachu, nejistoty. Impulzem pro konzumaci bývá nuda, zvědavost, potřeba neobvyklých zážitků, vliv přátel, únik z problémů.

4 fáze pravidelného užívání
Konzument užívá drogu stále častěji. Rizikové jednání popírá. Nepřipustí si , že nemá užívání pod kontrolou. Tvrdí, že může kdykoliv přestat. Iluze kontroly je typická pro počínající závislost.

5 fáze návykového užívání
Ubývají zájmy. Hlavní program pro konzumenta je sehnat drogu. Ostatní zájmy jsou lhostejné, mění se hodnoty, ztrácí se motivace. Člověk není schopen zastávat své denní povinnosti . Ubývá sociálních kontaktů mezi přáteli. Vztahy se rozpadají (rodina, přátelé…) Drogu užívá proto, aby předešel abstinenčním příznakům. Bez drogy se neobejde.

6 fáze terminální Užívání vede k celkovému úpadku osobnosti.
Rozpadají se sociální vazby. Jediným zájmem závislého je získat potřebné množství drogy. Je mu jedno jak drogu získá. (dochází ke kriminalizaci konzumenta – nejprve okrádá rodinu, poté následují krádeže, či prostituce)

7 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová, Mgr. Radka Skorunková: Základy psychopatologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, 2009, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google