Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Bezdomovectví I. – VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Jaroslava Hypiusová Tematická oblast Sociální péče pro 4. ročník SOŠ Ročník 4 Datum tvorby Září – prosinec 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku péče o občany společensky nepřizpůsobivé. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část.

2 ANOTACE: Tato část vysvětluje pojem bezdomovectví, vývoj pojmu bezdomovectví, příčiny bezdomovectví

3 Péče o občany společensky nepřizpůsobivé Bezdomovectví I.
SOCIÁLNÍ PÉČE Péče o občany společensky nepřizpůsobivé Bezdomovectví I.

4 1. Sociální práce s bezdomovci
Bezdomovectví = (ve stejném významu se rovněž používá termín bezdomovství) je sociálním jevem podmíněným celou řadou faktorů a .představuje krajní podobu sociálního vyloučení. Sociální vyloučení (exkluze) = chápáno jako nerovnost v participaci na životě společnosti, která je výsledkem nedostatku příležitostí k této participaci. Na sociální vyloučení je nahlíženo jako na odraz nerovného přístupu k pěti základním zdrojům společnosti: k zaměstnání, zdravotní péči, vzdělání, bydlení a k sociální ochraně. (Kotýnková 2003)

5 Charakteristika cílové skupiny
Na okraji společnosti se mohou dostat různí lidé ohrožení nestejnými problémy. Podobní jsou si pouze v důsledku: ve ztrátě domova v životě na ulici V současnosti se stále častěji než výraz bezdomovci používá sousloví „lidé bez domova“ nebo „lidé bez přístřeší“.

6 Bezdomovec je ten, kdo je bez domova.

7 Lidé ohrožení bezdomovectvím
dlouhodobě nezaměstnaní hendikepovaní senioři lidé adaptovaní na život v institucích příslušníci etnických minorit (u nás především Romové) a migranti Ztrátou domova jsou více ohroženi: muži než ženy, lidé staršího nebo středního věku než lidé mladší.

8 Vývoj pojmu bezdomovec
Termín bezdomovec v historii prošel významovým posunem. Původně se jak v jazyce českém, tak v ekvivalentním pojmu německém (Heimatlose) a podobně francouzském (sans-patrie) či anglickém (stateless) jednalo o označení osob bez státního občanství nebo bez domovského práva.

9 Kategorie bezdomovectví
Zjevné = jsou ti, o nichž víme, že jsou bez domova a současně oni sami svou situaci definují jako ohrožující = stávají se klienty sociálních služeb. Skryté = ty, jejichž situace je okolím označena jako bezdomovecká, ale z nejrůznějších důvodů klienty sociálních služeb nejsou. Potenciální = osoby, které jsou akutně ohroženy ztrátou domova (např. obyvatelé domů určených k demolici, squatteři, pseudonájemníci v černém nájmu bez řádné nájemní smlouvy).

10 STATISTICKÉ ÚDAJE O LIDECH BEZ DOMOVA
Je velmi obtížné určit přesný počet osob sociálně potřebných, které by se daly zahrnout pod společného jmenovatele „osoby bez domova“. Poslední odhady na základě dílčích výzkumů neziskových organizací pracujících s bezdomovci hovoří o 0,34 % české populace.

11 Použité zdroje: MATOUŠEK, O., KODYMOVÁ, P., KOLÁČKOVÁ, J. (eds.). Sociální práce v praxi. Vyd.1. PRAHA: PORTÁL, s. ISBN X.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google