Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis"— Transkript prezentace:

1 VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOL Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis TÉMATICKÝ OKRUH: Průmyslová revoluce a její rozšiřování TÉMA: Svět v první polovině 19. století DOPORUČENO PRO: 8. ročník AUTOR VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: Petr Foldyna OBDOBÍ, VE KTERÉM BYL MATERIÁL VYTVOŘEN: duben 2013 METODICKÝ LIST: seznámení žáků se zásadními objevy období rozšiřování průmyslové revoluce a s jejich vynálezci. Poukázání na společenské důsledky průmyslové revoluce. Prezentace doplněna o opakovací otázky. VY_ 32_ INOVACE_ D _ SVĚT V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOLETÍ_VÝKLAD A OPAKOVÁNÍ_PPT

2 Kolébka průmyslové revoluce
Velká Británie Kolébka průmyslové revoluce

3 Rozšíření průmyslové revoluce
Na počátku 19. století se průmyslová revoluce rozšířila do dalších zemí: Francie Belgie Prusko České země USA

4 Symboly revoluce v dopravě
parní lokomotiva parostroj neboli parník Obojí poháněné parním strojem

5 George Stephenson 1781 – 1848 britský inženýr
vynálezce parní lokomotivy

6 George Stephenson parní lokomotiva “Raketa“

7 Robert Fulton (1765 – 1815) americký inženýr vynálezce parníku
vynálezce ponorky

8 Parník Clermont proti proudu urazil 240 km za 32 hodin
průměrná rychlost 7,5 km za hodinu

9 Fultonova ponorka NAUTILUS

10 Parník Savannah roku 1819 jako první parník přeplul Atlantik

11 Společenské důsledky průmyslové revoluce
přírustek obyvatelstva (nejvíce v Evropě) růst rozlohy měst = přesídlování obyvatel z vesnic do měst rychlejší šíření informací, snadnější přístup ke vzdělání rozvoj kultury, školství, zájmové spolky ...

12 Opakovací otázky 1. Kdo vynalezl parní lokomotivu ?
2. Kdo vynalezl parník a ponorku ? 3. Jak se jmenoval parník, který jako první přeplul Atlantik ? 4. V kterém to bylo roce ? 5. Uveď alespoň pět společenských důsledků průmyslové revoluce:

13 Poznej, kdo nebo co je na obrázcích

14 Metodický list Anotace: seznámení žáků se zásadními objevy období rozšiřování průmyslové revoluce a s jejich vynálezci. Poukázání na společenské důsledky průmyslové revoluce. Prezentace doplněna o opakovací otázky. Cílová skupina: žáci 8. ročníku základní školy Klíčová slova: doprava námořní a říční, železnice, parní lokomotiva, parník, průmyslová revoluce.

15 SEZNAM LITERATURY: Vratislav Čapek: Dějepis, novověk II. díl (Vítězství průmyslové společnosti), SPN 1991 Helena Mandelová: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia ZDROJE OBRÁZKŮ: Objekty použité k vytvoření sešitu jsou součástí SW Activ Studio (Activ Inspire), resouce packs, nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. 1) George Stephenson – obraz, strany 5, 13 2) Stephensonova parní lokomotiva „Raketa“ –kreslený model, strany 6, 13 3) Robert Fulton – obraz, strany 7, 13 4) Fultonův parník Clermont – obraz, strana 8 5) Fultonova ponorka Nautilus – obraz, strany 9, 13 6) Parník Savannah – obraz, strany 10, 13 .

16 AUTOR: Petr Foldyna KONTAKT: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a pro vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis"

Podobné prezentace


Reklamy Google