Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.39 Ukazatele rentability Vytvořeno:14. 10. 2013 Ověřeno: 15. 10. 2013 Třída: 4.OV

2 Financování podniku Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:rentabilita, efektivnost, tržby, náklady, Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Financování podniku v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Ukazatele rentability Ukazatele rentability vyjadřují efektivnost podnikání.

4 Rentabilita tržeb I. zisk Rentabilita tržeb I.(%) = ---------------. 100 tržby Nejvíce sledovaný ukazatel. Hodnota je různá, nezávislá na velikosti podniku. Pozitivní je růst ukazatele.

5 Rentabilita tržeb II. zisk před zdaněním Rentabilita tržeb II. (%) = -----------------------------. 100 tržby V čitateli ukazatele je zisk z běžné činnosti, takže zjistíme skutečnou rentabilitu podniku. Zisk není ovlivněn daní z příjmu a proto se tento ukazatel používá ke sledování vývoje efektivnosti v časové řadě let.

6 Rentabilita vlastního kapitálu zisk Rentabilita vlastního kapitálu(%)= -------------------. 100 vlastní kapitál Ukazatel vyjadřuje jakou efektivnost má kapitál vložený do podnikání, tzn. Jaká je návratnost kapitálu. Pozitivní je růst hodnoty ukazatele.

7 Rentabilita nákladů zisk Rentabilita nákladů(%)= ---------------. 100 náklady Ukazatel vyjadřuje kolik % zisku připadá na 1 Kč vynaložených nákladů. Pozitivní je růst ukazatele.

8 Opakování 1.Co vyjadřují ukazatele rentability? 2.Proč jsou nejvíce sledovanými ukazateli rentabilita tržeb I. a II.? 3.Jaký vliv má snížení vlastního kapitálu na výsledek rentability vlastního kapitálu? 4. Co vyjadřuje ukazatel rentability nákladů?

9 Odpovědi na otázky 1.Ukazatele rentability ukazují na efektivnost podniku. 2.Protože ukazatele rentability tržeb vyjadřují podíl zisku v tržbách. 3.Snížení vlastního kapitálu má vliv na zvýšení výsledku ukazatele rentability vlastního kapitálu, ale není žádoucí jít touto cestou. 4.Ukazatel rentability nákladů vyjadřuje tvorbu % zisku na 1 Kč nákladů.

10 Použité zdroje Janouch,V. ECON Ekonomický software 1994, 1995. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google