Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Astrofyzika – dálkové studium

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Astrofyzika – dálkové studium"— Transkript prezentace:

1 Astrofyzika – dálkové studium
Rozsah: 7×konzultace, ve středu sudé týdny 16:10-17:35 Vyučující: Martin Žáček katedra fyziky, místnost 49 Zakončení: klasifikovaný zápočet proběhne pokud se nedohodneme jinak, písemný test, 10 otázek, hodnocení: E ... od 50%, A %, Témata: zvolena po dohodě jako: fyzika hvězd + plazmový Vesmír, nebo kosmologie a interakce Studijní materiály: … tato prezentace Základní literatura: … učební text k přednáškám … skriptum s příklady Doplňková literatura: … slajdy ke cvičením (prezenční studium) … úkoly (prezenční studium) … záznamy přednášek profesora Kulhánka (2003) … záznamy přednášek profesora Kulhánka (2013)

2 2. Část – speciální teorie relativity
Otázky k zápočtovému testu a odkazy na studijní materiál, bude se průběžně doplňovat: 1. Část – základní pojmy snímky 2-14 příklad I.4. (umět jen výpočet, matematický aparát je středoškolský ale rozmyslet si, jak to funguje fyzikálně, doplňkově další příklady z kapitoly I. do příkladu 6.) Jaké používáme v astronomii jednotky vzdálenosti a jak jsou definované? Co je paralaxa, jak je definován parsec, jaký je vztah mezi vzdáleností hvězdy a její paralaxou? Co je magnituda, luminozita, absolutní magnituda? Jak se změní magnituda pozorovaného objektu s jeho vzdáleností? Jak se změní magnituda pozorovaného objektu se změnou průměru objektivu či zrcadla dalekohledu? Odvoďte vztah mezi relativní a absolutní magnitudou. 2. Část – speciální teorie relativity snímky 15-19 Kapitola VI. Příklady 1.–3. Dpolňkově kdo chce: Přednáška z astrofyziky z roku 2004, David Břeň: úvod do speciální teorie relativity. Co je souřadnicová a co je vztažná soustava? Napište Lorentzovu transformaci v maticovém tvaru a vysvětlete její fyzikální význam, jaká je inverzní transformace? Jaký je její determinant a co to matematicky znamená? Jaké jsou nejznámější důsledky Lorentzovy transformace? Vysvětlené některé (dilatace času, kontrakce délek, relativita současnosti událostí, skládání rychlostí).

3 3. Část – Schwarzschildova metrika xx. 3. 2015
Černé díry, Schwarzschildova metrika, studijní text: Příklad VII. 1., 2., 9. tabulka v příkladu 15. Co je Schwarzschildův poloměr a jaké jsou typické poloměry různých objektů? Jak roste s hmotností fiktivní hustota (hmotnost dělená objemem pod Schwarzschildovou sférou) černé díry? Obecná relativita, studijní text: Linearizovaný vztah pro gravitační červený posuv, Pound-Rebkův experiment, pro zájemce původní článek Co je princip ekvivalence? Jak je ovlivňován gravitací světelný paprsek? Co je metrika? Napište Euklidovskou a Minkovského metriku. Jak se liší metrika rovného a zakřiveného prostoru? Jak to souvisí s přítomností hmoty? 4. Část – Expanze Vesmíru Studijní text Co je kosmologický princip? Co je Fridmanovo řešení? Co z něj plyne? Co je kritická hustota Vesmíru podle Fridmanova modelu? Co je Hubbleova konstanta? Co je reliktní záření? Jaké jsou jeho parametry (vlnová délka, teplota)? Jaký je charakter expanze současného Vesmíru a čím je to způsobováno? Jaký je podíl jednotlivých složek ve Vesmíru a jaké jsou jejich vlastnosti?

4 5. Část – interakce, standardní model 6. Část – Rané fáze Vesmíru
Jaké existují částice podle standardního modelu? Co jsou fermiony a bosony? Uveďte příklady. Jaká je struktura hadronů a mezonů? Uveďte příklady. Co jsou Feynmanovy diagramy? Uveďte příklady. Co je vakuový Feynmanův diagram? Uveďte příklady. Napište Feynmanův diagram pro rozpad protonu. Napište Feynmanův diagram pro rozpad mionu. Jaké jsou druhy interakcí? Na jaké částice působí? Jaké jsou intermediální částice pro slabou a pro silnou částici? Co je asymptotická volnost kvarků a jaké jsou její důsledky? 6. Část – Rané fáze Vesmíru Co je Planckův čas a jaký je jeho význam? Kdy existovala fáze kvark gluonového plazmatu a čím byla charakteristická? Kdy se v raných fázích Vesmíru oddělila neutrina od látky? Kdy došlo k nukleosyntéze? Jaké prvky vznikly? Kdy došlo k oddělení záření od látky? Co se s tím zářením do dneška dělo? Co je temný věk Vesmíru?


Stáhnout ppt "Astrofyzika – dálkové studium"

Podobné prezentace


Reklamy Google