Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu"— Transkript prezentace:

1 KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu
Kóta je číslo určující požadovanou nebo skutečnou velikost rozměrů nebo polohu předmětu a jeho částí. Délkové rozměry se kótují na celém výkrese v milimetrech. Měřící jednotky jiných veličin se musí uvádět. Rovinné úhly se kótují v úhlových stupnicích, minutách a vteřinách, v tomto případě se značky měřících jednotek předepisují vždy.

2 Každý prvek má být na výkrese kótován pouze jednou.
Kóty se umísťují v tom pohledu nebo řezu, v němž je jasný jejich vztah ke kótovanému prvku. Snažíme se je umístit do jednoho obrazu. Všechny informace o rozměrech potřebné k úplnému a srozumitelnému popsání předmětu musí být uvedeny přímo na výkrese, pokud nejsou uvedeny v souvisejících dokumentech (např. v popisovém poli).

3 Provedení kót Provedení a uspořádání kót musí odpovídat pravidlům tak, aby byla zajištěna jednoznačnost a přehlednost celé soustavy kót. Kóta, kótovací čáry i hraničící značky mají při zobrazení přednost, ostatní čáry se v jejich okolí přeruší.

4 Kótovací a pomocné čáry
kreslí tenkou plnou čarou. zobrazeny buď jako úsečky, nebo jako oblouky kružnic KÓTOVACÍ ČÁRY Kótovací čáry se kreslí rovnoběžně s kótovaným rozměrem nebo jako kruhový oblouk se středem ve vrcholu úhlu. Hraničí se hraničícími značkami. Kótovací čáry se nemají vzájemně protínat a nesmí splynout s jinou čarou.

5

6 POMOCNÉ (VYNÁŠECÍ) ČÁRY
Pomocné (vynášecí) čáry se kreslí kolmo na kótovaný prvek. Jestliže by takto nakreslená kóta byla nejasná, nakreslí se pomocné čáry šikmo. Pomocné čáry se prodlužují za kótovací čáru 1 až 2 mm.

7 ODKAZOVÉ ČÁRY Odkazové čáry se kreslí převážně lomené tak, aby zapsání kóty bylo rovnoběžné s dolním okrajem výkresu.

8 HRANIČÍCÍ ZNAČKY Kótovací čáry se ukončují hraničícími šipkami nebo hraničícími úsečkami. Na výkrese nebo v jednom souboru výkresů se má používat vždy jen jeden typ a velikost hraničících značek.

9 Pravidla kreslení hraničících značek
Použití různých druhů šipek je rovnocenné. Velikost šipek je rovna výšce písma kót h. Kreslí se tenkými plnými čarami s úhlem rozevření 15°. Hraničící šipky se kreslí přednostně uvnitř pomocných (vynášecích) nebo obrysových čar. Není-li mezi vynášecími čarami dostatek místa pro hraničící šipky a kótu, kreslí se šipky vně vynášecích nebo obrysových čar.

10

11 ZAPISOVÁNÍ KÓT Kóty se píší technickým písmem velké abecedy tak, aby byla zajištěna dobrá čitelnost originálu i kopií. Velikost písma kót se obvykle volí 3,5 až 5 mm. Kóty se zapisují nad kótovacími nebo odkazovými čarami přednostně uprostřed jejich délek, přiměřeně vysoko nad nimi (1 až 2 mm). Orientují se tak, aby byly čitelné zdola a zprava.

12

13 Kóta (číslo) nemá být protnuta žádnou čarou ani rozdělena
osou. Čáry, které překážejí zapsání kóty, se musí přerušit. Kóty, které se nevejdou mezi vynášecí čáry, se umístí pod kótovací čáru nebo k odkazové čáře.

14 Odlišnosti při kótování
Kóta, která očividně neodpovídá nakreslené velikosti, se potrhává úsečkou (tlustě). V obrazech zkrácených přerušením se kóty nepodtrhávají a kótovací čáry se nepřerušují.


Stáhnout ppt "KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu"

Podobné prezentace


Reklamy Google