Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracování bakalářské a diplomové práce na katedře práva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracování bakalářské a diplomové práce na katedře práva"— Transkript prezentace:

1 Zpracování bakalářské a diplomové práce na katedře práva
Zpracovala: Mgr. Denisa Civínová

2 Zápočty Zápočty uděluje vedoucí BP/DP.
I. zápočet – LS - za vyhotovení zadání práce a jeho odsouhlasení vedoucím BP/DP, nejdéle do konce LS, který následuje po ZS, ve kterém se uskutečnil konkurz na BP/DP II. zápočet – ZS – za zpracování celé BP/DP, nejdéle do konce zkouškového období ZS, případně dle dohody s vedoucím BP/DP III. zápočet – LS – za řádné odevzdání práce BP/DP praxe - za předložení výše uvedeného formuláře, a to současně s II. nebo nejpozději s III. termínem pro zápočet

3 Základní dokumenty PEF pro zpracování bakalářské nebo diplomové práce
Požadavky pro předkládání bakalářských prací SZZ 2016, PEF, ČZU v Praze, 2015, 17 s. Požadavky pro předkládání diplomových prací SZZ 2016, PEF, ČZU v Praze, 2015, 17 s. Směrnice rektora č. 3/2016, Pravidla zadávání, zpracování, odevzdávání, archivace a zveřejňování bakalářských a diplomových prací na ČZU

4 Zpracování BP/DP - zdroje
Při zpracování BP/DP je od začátku zásadní poznamenávat si zdroje použitých citací, ať se jedná o citace zdrojů přímé (doslovné) či nepřímé (parafrázování, volné citace)! Povinnost uvádět zdroj citací je stanovena zejména v § 31 zákona č. 121/2000 Sb. a v § 9 zákona 309/1999 Sb. Způsob jak zdroje citací uvádět je stanoven dále.

5 Zpracování BP/DP - zdroje
Při zvolení typu citací je nutné tento typ dodržet kontinuálně v celé práci. Při zpracování DP/BP na katedře práva se doporučuje zvolit formu tzv. průběžných poznámek (poznámka pod čarou) dle pravidel stanovených v Požadavcích, které nenarušují samotný text práce a jsou uživatelsky komfortnější a zejména přehlednější pro uvádění citací jednotlivých ustanovení právních předpisů. Při zpracovávání práce bude z formálního hlediska nutno dodržovat Požadavky a při citování zdrojů pak tzv. citační normy ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690/2. Při citování právních předpisů Legislativní pravidla vlády (zejména hlava VI.)

6 Zpracování BP/DP - zdroje
Dále je možné využít tzv. citačních manažerů např.: Při použití těchto citačních manažerů je vždy potřeba citaci navrženou tímto manažerem zkontrolovat a případně upravit tak, aby citace byly v BP/DP jednotné.

7 Zpracování BP/DP - zdroje
V práci je doporučeno používat zejména primární zdroje (pozor neplést s primárními právními předpisy!), kterými jsou například právní předpisy vydané v zákonem stanovené formě (primárním zdrojem nejsou tzv. ÚZ, ani komentované zákoníky). Při používání sekundárních zdrojů (např. odborná literatura, která cituje ze zdrojů primárních) je nutné vyhnout se případným chybám, které mohou být způsobeny samotným parafrázováním primárního zdroje. Obecně lze doporučit vyhnout se citacím citací.

8 Zpracování BP/DP - zdroje
V BP/DP je nutné používat pouze odborné zdroje (ne např. Wikipedii, populární časopisy, apod.). Pro snadnější dostupnost a práci s právními předpisy je studentům ČZU zdarma zpřístupněna databáze Fulsoft Upozornění - databáze je dostupná po řádném přihlášení. V této databázi právních předpisů jsou uveřejněny právní předpisy od roku 1940 a dále judikatura, vzory smluv, právní předpisy Evropské unie, mezinárodní smlouvy, ale i odborné články a komentáře.

9 Zpracování BP/DP – formální náležitosti
Formální náležitosti, které je student povinen dodržet při zpracování BP/DP, jsou uvedeny v dokumentu Požadavky pro předkládání bakalářských/diplomových prací SZZ 2016 (dále jen „Požadavky“). dodržet minimální stanovený rozsah BP/DP (počítáno od kapitoly Úvod po Seznam použitých zdrojů)! řádně značené citované zdroje řádné značení tabulek, grafů, obrázků, apod. správné umístnění seznamů tabulek, grafů, obrázků zavést seznam zkratek

10 Zpracování BP/DP – struktura práce
Dodržet strukturu práce stanovenou v Požadavcích: Titulní strana Zadání práce Čestné prohlášení Poděkování Abstrakt (Souhrn) a klíčová slova - abstrakt by neměl být totožný s cílem práce. Měl by obsahovat uvedení řešené problematiky a dále měly by zde být zejména uvedeny hlavní závěry vyhodnocení práce, případné přínosy. Abstrakt by se měl psát v přítomném čase. Obsah a seznam tabulek, obrázků, grafů, apod. a seznam zkratek

11 Zpracování BP/DP – struktura práce (pokračování)
Úvod - v úvodu práce je doporučeno se vyvarovat pouze popisu a rozpracování obsahu. Měla by zde být hlavně uvedena řešená problematika v konkrétním společenském kontextu, její význam a dále samotné uvedení do zkoumané problematiky, začlenění zkoumaného jevu v právním řádu ČR, EU, apod. Následně je pak vhodné uvést stručný popis jednotlivých částí práce. Závěrem může student uvést očekávané výsledky, přínosy, apod. Cíl práce a metodika - Tato kapitola bude následně členěna na 2.1 Cíl práce a 2.2 Metodika. Jak cíl práce, tak i metodika musí být detailně rozpracovány již na cíl teoretické části a praktické části práce a dále je nutno uvést i případné dílčí cíle, které mohou být stanoveny zejména v teoretické části práce. Metodika následně bude také rozpracována pro jednotlivé stanovené cíle, ale minimálně bude rozpracována pro část teoretickou a pro praktickou část. Teoretická východiska Praktická část Výsledky a zhodnocení výsledků Závěr Seznam použitých zdrojů – seskupení dle typu dokumentu a dále abecedně v případě průběžných citací Přílohy

12 Zpracování BP/DP – doporučení
Veškerá vlastní tvrzení autora BP/DP (tzv. autorský text) musí být objektivně podložena (nelze podložit fakty typu např. … z dosavadních pracovních zkušeností… apod.), a to zejména tvrzení uvedená ve výsledcích a v závěrech práce

13 Zpracování BP/DP – doporučení
V textu práce je nepřípustné při psaní práce používat tzv. ICH formu. Zadání práce (cíl a metodika) i vlastní práci je nutné psát odborným způsobem tedy např.: bylo zpracováno (nikoli zpracoval jsem); je potvrzeno (nikoli potvrzuji), bude vytvořeno (nikoli vytvořím), bylo vyhodnoceno (nikoli vyhodnotil jsem).

14 Zpracování BP/DP – doporučení
Zejména v kapitolách 3,4 a 5 BP/DP musí po názvu kapitoly následovat text, alespoň krátký odstavec, který uvede následující případnou podkapitolu (není vhodné řetězit názvy jednotlivých kapitol a následných podkapitol).

15 Zpracování BP/DP – konzultanti
V případě, že v BP/DP bude z hlediska odbornosti vyžadována konzultace z jiných kateder PEF, bude vedoucím práce doporučena kontaktní osoba z příslušné katedry. Dle požadavků některých kateder mohou konzultace využívat pouze studenti, kteří mají zcela zpracovanou teoretickou část a jejich dotazy budou směřovat pouze ke zpracování částí praktické části práce.

16 Odevzdání práce Cca březen letního semestru (dle oficiálních termínů stanovených pro příslušný akademický rok), ve kterém bude student konat SZZ. V případě, že student bude konat SZZ na konci zkouškového období v zimním semestru, pak termín pro odevzdání BP/DP je zpravidla stanoven v průběhu listopadu (dle oficiálních termínů stanovených PEF pro příslušný akademický rok).

17 Odevzdání práce Po odevzdání bude BP/DP zkontrolována portálem Theses, který následně vyhotoví přesný seznam všech nalezených shod. Z tohoto seznamu jsou pak patrné zdroje, ze kterých autor BP/DP čerpal, a které neoznačil jako použité citace. Nevyznačení použitých zdrojů je zásadním pochybením při zpracování práce a v případě shody vyšší než 20% s texty jiných autorů a v případě shody vyšší než 40% s již dříve publikovanými texty autora (např. bakalářská práce) může být s autorem BP/DP zahájeno disciplinární řízení z důvodu spáchání disciplinárního přestupku dle příslušných ustanovení Disciplinárního řádu pro studenty Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze

18 Odevzdání práce Student může samostatně dle svého vlastního rozhodnutí nejdéle 20 dní před nahráním práce do systému UIS zaslat svou BP/DP např. do systému a to za účelem provedení vlastní kontroly shody. Tento systém není systémem shodným s Theses použivaným v rámci ČZU a jeho výsledky nijak nezaručují následné zhodnocení shody systémem Theses. Zaslání práce do méně než 20 dní před odevzdáním práce do UIS se nedoporučuje, a to z důvodu možného generování shody v systému Theses s ještě nevymazanou prací v systému

19 BP – posudky vedoucího práce a oponenta
Hodnocení vedoucího a oponenta BP je mimo jiné zaměřeno na: formulaci cílů práce a metodiku zpracování, práci s daty a informacemi, celkový postup řešení, členění práce (kapitoly, podkapitoly, odstavce), práci s literaturou (citace, norma), úroveň jazykového zpracování, přesnost formulací a práci s odborným jazykem, formální zpracování – celkový dojem, splnění cílů práce, závěry práce a jejich formulace a zda-li souhrn práce a klíčová slova odpovídají obsahu práce.

20 DP – posudky vedoucího práce a oponenta
Hodnocení vedoucího a oponenta DP je mimo jiné zaměřeno na: téma práce a její význam, formulaci cílů práce, metodiku zpracování, práci s daty a informacemi, celkový postup řešení, teoretické zázemí autora, členění práce (kapitoly, podkapitoly, odstavce), práci s literaturou (citace, norma), úroveň jazykového zpracování, přesnost formulací a práci s odborným jazykem, formální zpracování – celkový dojem, splnění cílů práce, závěry práce a jejich formulace, odborný přínos práce a její praktické využití, souhrn práce a klíčová slova odpovídají obsahu práce, přístup autora k řešení zadané problematiky a na spolupráci autora s vedoucím práce a katedrou.

21 Ocenění diplomových prací
V průběhu SZZ jsou zkušebními komisemi navrženy výborné diplomové práce, ze kterých jsou následně vybrány ty nejlepší a studentům těchto prací je pak uděleno ocenění jednak rektorem ČZU, ministrem zemědělství a ministrem životního prostředí. Ke všem těmto oceněním se váže finanční odměna.

22 Seznam doporučených zdrojů pro formální zpracování BP/DP
BOGUSZAK, Jiří, ČAPEK, Jiří, GERLOCH, Aleš, Teorie práva, 1. vydání, Praha: EUROLEX BOHEMIA s.r.o., 2001, 324 s., ISBN Disciplinární řád pro studenty Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, PEF, ČZU v Praze, 2014, 6 s. Požadavky pro předkládání bakalářských prací SZZ 2016, PEF, ČZU v Praze, 2015, 17 s. Požadavky pro předkládání diplomových prací SZZ 2016, PEF, ČZU v Praze, 2015, 17 s. Směrnice rektora č. 11/2011, Udělování Ceny rektora ČZU za vynikající diplomovou práci Směrnice rektora č. 6/2013, Pravidla udělování Ceny ministra zemědělství za vynikající diplomovou práci absolventům ČZU Směrnice rektora č. 7/2013, Pravidla udělování Ceny ministra životního prostředí za vynikající diplomovou práci absolventům ČZU

23 Směrnice rektora č. 3/2016, Pravidla zadávání, zpracování, odevzdávání, archivace a zveřejňování bakalářských a diplomových prací na ČZU VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY, Legislativní pravidla vlády [on-line]. Dostupný z [cit ] Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv, ve znění pozdějších předpisů


Stáhnout ppt "Zpracování bakalářské a diplomové práce na katedře práva"

Podobné prezentace


Reklamy Google