Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stres a vztahy na pracovišti …

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stres a vztahy na pracovišti …"— Transkript prezentace:

1 Stres a vztahy na pracovišti …
PhDr. Pavel Beňo (Práce a vztahy) Tel nebo

2 Osnova: Práce, pracovní výkon a radost z práce
Od „klasického“ k tzv. „psychosociálnímu“ stresu Zaměstnání jako místo hrůzy a ohrožení zdraví (násilí na pracovišti) Snakes in suits (Hadi v oblecích) – P. Babiak, R. Hare Mobbing vs. Straining Posttraumatická zahořklost podle Michaela Lindena Důstojná práce, psychický nátlak a psychické násilí na pracovišti – Jak to vidíte Vy? Dotazy …

3 „Něco na rozehřátí …“ Ano či ne ? „Člověk byl stvořen, aby pracoval.“
„Potřeba spolupráce a férových vztahů jsou zakotveny již v našich genech.“ „Stres je i psychický nátlak.“ „Více demokracie by mělo také znamenat méně násilí – fyzického i psychického.“

4 Práce, pracovní výkon a radost z práce
Charakter práce se mění! (Kupř. méně fyzické dřiny, atp.) Vědecký management (F.W. Taylor, H. Ford, T. Baťa) Human Relations (Hawthornské studie, Elton Mayo …)

5 Stres & psychosociální stres …
3 osobnosti z historie výzkumu stresu: Walter B. Cannon … Hans Selye … Hainz Leymann (1871 – 1945) (1907 – 1982) (1932 – 1999) Pojem stres, patří dnes ve vědecké terminologii údajně k nejvíce frekventovaným slovům a mluví-li se nyní o stresu, v drtivé většině případů máme na mysli stres „psychosociální“,( tzv. „stres z interpersonálních vztahů“).

6 „Selyeho Praha“ … (GAS, Eustres-Distres, 3 fáze stresu …)

7 Zaměstnání jako místo hrůzy … (I.P. Pavlov a jeho experimenty …)
Víte co je? Šikana - kyberšikana Mobbing -cybermobbing Bossing - grooming, pharming Staffing - happy slapping Bullying - hoax, outing, phishing Harassment (obtěžování) - sexting Diskriminace - pharming Stalking - cyberstalking … Whistleblowing Co mají tyto destruktivní formy jednání společného?

8 Snakes in suits (Hadi v oblecích)
P. Babiak, R. Hare, 2006

9 Mobbing vs. Straining Harald Ege, Bologna/It; www.mobbing-prima.it
Viz prezentaci Mobbing vs. Straining na

10 Posttraumatická zahořklost …
dle Michaela Lindena Viz prezentaci Trauma-PTSD-PTED na

11 Koncept důstojné práce (ILO 1999)
- „decent“ work, „dignity“… „würdige“ Arbeit, „gute“ … Práce - mužů i žen – která probíhá v podmínkách 1. svobody (freedom), 2. rovnosti (equity), 3. bezpečí a jistoty (security) a lidské důstojnosti (human dignity) zdroj: Jak vidíte situaci ve Vaší firmě? (Na škále 0 – 100%?) V posledních letech se v kontextu výkonu práce mluví o „moderním otroctví“ (modern slavery). Myslíte si, že oprávněně? Mluví se však také o „slušné“ příp. „férové“ firmě. Podle čeho - podle jakých „znaků“ – lze takovou firmu (roz)poznat?

12 (Psychický) nátlak, násilí… v práci
Jak to vidíte Vy? (Práce ve dvojicích …) Jak by jste tyto pojmy - „nátlak“ a „násilí“ - popsali či definovali? Co je ještě přijatelné a co již ne? Kde je hranice a jak se „to“ pozná? Jakou roli by zde mohly hrát !“vztahy“?

13 Diskuse … Vaše otázky … Vaše myšlenky … Vaše náměty a návrhy …
Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Stres a vztahy na pracovišti …"

Podobné prezentace


Reklamy Google