Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU"— Transkript prezentace:

1 PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU

2 VÝROBA MÝDLA Mýdlo je sodná nebo draselná sůl vyšších mastných kyselin. Vyrábí se zmýdelněním, tj. reakcí tuků s hydroxidem sodným nebo draselným (event. s uhličitanem sodným nebo draselným). Vznikne mýdlo (sůl mastné kyseliny) a glycerol. Dalšími technologickými postupy jsou nové rozpuštění ve vodě a jeho čištění chloridem sodným. Mýdlo se zbaví zbytků glycerolu a upraví přidáním lanolinu, barvících a vonných látek, stabilizátorů, desinfekčních látek a dezodorantů. Přidávají se i mastné kyseliny na úpravu chemického složení (70-80%) a glycerin.

3 PRANÍ Částice mýdla má dvě složky – nepolární (dlouhý uhlíkový řetězec) − polární (COO- a Na+) Nepolární část vodu odpuzuje, ale rozpouští tuky, není rozpustná ve vodě. Polární část vodu přitahuje a způsobuje rozpouštění mýdla ve vodě, ale ne v tucích. Špína je většinou směs tuků s dalšími organický- mi nebo anorganickými sloučeninami.

4 PODSTATA praní

5 PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU V PRAXI
Pro praní v automatických pračkách je možné místo pracího prášku, který obsahuje těžko odbouratelné nebo škodlivé látky (např. fosforečnany), vyrobit a použít jiný levný přípravek zvaný mýdlový sliz. Pomůcky a chemikálie: 1 ks (180 gramů) jádrové mýdlo (např. „s jelenem“) 150 gramů krystalické nebo práškové sody 1 litr horké vody asi 9 litrů teplé vody Pomůcky: varná konvice, nádoba na objem 10 l s víkem, vařečka, struhadlo

6 Postup: 1. Mýdlo nastrouháme na jemno a nasypeme do kbelíku o objemu asi 10 litrů. 2. Zalijeme asi 1 litrem horké vody (ohřáta ve varné konvici) a mícháním vařečkou připra víme mýdlový roztok. 3. Vsypeme asi 150 gramů sody (můžeme navážit nebo odměřit odměrkou) a zamícháme. 4. Dolijeme do objemu 10 litrů teplou vodou a opět zamícháme a necháme vychladnout Když roztok získá pokojovou teplotu, jeho konzistence se změní z tekutiny na gel – sliz. 5. Do pračky dávkujeme podle stupně zašpinění Běžné dávkování je 200 ml slizu na jednu dávku prádla (asi 4 kg).

7

8 PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU V LABORATOŘI
Úkol: Připravit jednu dávku mýdlového slizu. Pomůcky a chemikálie: váhy, kádinka (nebo jiná nádoba s označením 200 ml), skleněná tyčinka (nebo jiné míchadlo), varná konvice, struhadlo, nůž, jádrové mýdlo, soda, voda

9 Pomůcky a chemikálie

10 MÝDLO NAVÁŽÍME A NASTROUHÁME

11 A NASYPEME DO NÁDOBY.

12 PŘILEJEME ASI 100 ML HORKÉ VODY a zamícháme

13 NAVÁŽÍME SODU A NASYPEME DO MÝDLOVÉHO ROZTOKU

14 ZAMÍCHÁME a doplníme po rysku 200 ml

15 NECHÁME VYCHLADNOUT

16 Doplň text: Složení mýdlového slizu je jednoduché: …………. , ………. a voda
Doplň text: Složení mýdlového slizu je jednoduché: ………….., ………. a voda. Proto je to ……………….šetrný výrobek se stejnou účinností jakou mají běžné prací prášky. Ve srovnáním s pracím práškem neobsahuje: ………………………………………. Úkol: Náklady na jednu pračku pro sliz jsou 0,5 Kč (nepočítáme el. energii na praní). Zjisti náklady u jiných pracích prášků a porovnej. Zároveň uveď výhody a nevýhody použití mýdlového slizu a pracího prášku pro nás a životní prostředí a zhodnoť.


Stáhnout ppt "PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU"

Podobné prezentace


Reklamy Google