Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_ZB03_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: Autor: Mgr. Marcela Tvrdá Určeno pro předmět: Zbožíznalství Tematická oblast: Drogistické zboží Obor vzdělání: Obchodník (66-41-L/01) 3. ročník Název výukového materiálu:PowerPoint: 2. Mýdlo Materiál byl vytvořen v souladu se ŠVP příslušného oboru vzdělání. Popis využití: Název výukového materiálu byl vytvořen s pomocí programu PowerPoint, na závěr shrnutí a procvičování kontrolních otázek. Výkladová hodina s procvičováním – kontrolní otázky

2 Drogistické zboží Mýdlo Prezentace

3 Obsah Detergenty Tenzidy Charakteristika mýdel
Základní suroviny pro výrobu Jakost, skladování, prodej Kontrolní otázky Zdroje

4 Detergenty mycí a prací účinky jsou podmíněny stavbou molekuly detergentů Tvořeny: skupinou hydrofilní (lnoucí k vodě) skupinou hydrofobní (vodu odpuzující)

5 Tenzidy povrchově aktivní látky jsou základem detergentů
snižují povrchové napětí pronikají do mezer mezi vlákny porušují vazbu nečistoty s vláknem špína přechází do pracího roztoku

6 Tenzidy Nejpoužívanější tenzidy: mýdla saponáty 2.

7 Charakteristika mýdel
směs organických látek v pevné, kapalné podobě mají odmašťovací schopnost vhodné k osobní hygieně vhodné k praní prádla používalo se už od let př.n.l v Babylonu, Řecku a Římu

8 Základní suroviny pro výrobu
živočišné tuky rostlinné tuky hydroxid sodný hydroxid draselný přídavné suroviny (bylinky, parfémy..)

9 Výroba mýdel podstatu mýdla tvoří směs alkalických solí – vyšších mastných kyselin jejich funkce je uvolnění a rozpouštění špíny princip výroby spočívá ve zmýdelňování tuků alkalickými prostředky

10 Zmýdelňování Alkalické prostředky:
1. hydroxid sodný (vzniká mýdlo pevné, tuhé) 2. hydroxid draselný (vzniká mýdlo tekuté, mazlavé)

11 Zmýdelňování tuky se vaří s alkalickými prostředky
přidá se chlorid sodný (NaCl) vyloučí se jádrové mýdlo mýdlo se chladí, suší a tvaruje do obchodního tvaru

12 Zmýdelňování Ostatní suroviny podle druhu mýdel:
1. syntetické mastné kyseliny 2. pryskyřice (kalafuna) 3. pomocné suroviny rozpouštědla, plnidla, parfémy

13 Dělení mýdel podle louhu
1. Mýdla sodná (tvrdá mýdla) 2. Mýdla draselná ( mazlavá) 3. Sprchové gely (syntetické, mastné kyseliny)

14 Jakost mýdel závisí na obsahu mastných kyselin, vody, sody, plnidel
závisí na pěnivosti Vady dráždivost pokožky, měknutí povrchu, trhliny, praskání a deformace mýdla

15 Skladování mýdel vzdušné, větratelné prostory
relativní vlhkost 50 až 60% teplota kolem 20oC balí se do papíru/skládaček mleté druhy mýdel do PET sáčků luxusní mýdla do kazet (papírové obaly a kartónové skládačky)

16 Kontrolní otázky 1. Co je podstatou mýdel a jaké jsou jejich výhody při praní? 2. Charakterizujte proces výroby mýdel. 3. Vyjmenujte značky mýdel na našem trhu. Odpovědi formou diskuze.

17 Zdroj Cvrček,K., Chalupný, V., Kynčil, J., Zbožíznalství II., Fortuna. Praha , 3., přepracované vydání www. Wikipedie.cz Foto: archív autora


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google