Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 2 Tematická oblast: OV2 Anotace:Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí,žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/01 Prodavačské práce a E/01 Pečovatelské služby. Autor: Ing. Zdeněk Peška Období vytvoření: Září 2013

2 DRUHY ŠKOD, PŘEDCHÁZENÍ ŠKODÁM

3 CO JE ŠKODA? Škoda - je majetková újma, vyjádřitelná penězi,
- rozlišujeme skutečnou škodu(znehodnocení majetku a ušlý zisk-majetková újma, majetek se nezvětšil, jak bylo možné reálně očekávat), - pokud dojde ke vzniku škody a nikomu nelze přičíst zavinění, jde o náhodu Subjekty odpovědnosti za škodu: - právnické osoby, - fyzické osoby, - stát. Společná odpovědnost (odpovědnost více osob): - Dílčí (každý odpovídá za svůj díl nebo podíl). - Solidární (společná a nerozdílná). Rozsah a způsob náhrady škody (reparace) - poškozenému se hradí veškerá skutečná škoda, ale i ušlý zisk, vychází se z pořizovací ceny a přihlíží se k opotřebení.

4 NÁHRADA ŠKODY - náhrada buď v penězích (relutární restituce), nebo uvedení v předešlý stav (naturální restituce). - právo na náhradu škody se promlčí, není-li uplatněno u soudu, do 2 let ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě. 1) odpovědnost za škodu, způsobenou osobami, které nemohou posoudit následky svého jednání (duševně nemocní, nezletilí). -za škodu odpovídá ten, kdo je povinen nad nimi vykonávat dohled, odpovědnosti se sprostí důkazem, že dohled nezanedbal. 2) odpovědnost za škodu, způsobenou úmyslným jednáním, proti dobrým mravům (např. šikana). 3) odpovědnost za škodu, způsobenou provozem dopravních prostředků. 4) odpovědnost za škodu, způsobenou provozem, zvlášť nebezpečným. 5) odpovědnost za škodu na vnesených nebo odložených věcech (zejména u provozovatelů služeb, kdy provozovatelé odpovídají za škodu na věcech odložených, na místě k tomu určeném, nebo tam kde se obvykle odkládají). -odpovědnosti se nelze zprostit jednostranným prohlášením „za odložené věci neručíme“.

5 NÁHRADA ŠKODY -Rozsah a způsob náhrady škody (reparace)
-poškozenému se hradí veškerá skutečná škoda, ale i ušlý zisk, vychází se z pořizovací ceny a přihlíží se k opotřebení. Škody způsobené na zdraví, či při úmrtí, hradí se: – věcná škoda způsobená na věcech, – účelně vynaložené náklady spojené s léčením, – náhrada za bolest (bolestné), – náhrada za ztížené společenské uplatnění, – ztráty na výdělku (dorovnání z nemocenské do platu), – při invaliditě renta, – přiměřené náklady spojené s pohřben, – náklady na výživu pozůstalých.

6 OPAKOVÁNÍ 1. Co je to škoda? a) Když někdo někoho nemá rád
b) Majetková újma, vyjádřitelná penězi 2. Škodu lze nahradit: a) Vždy jen penězi b) V penězích nebo uvedení v předešlý stav 3. Lze náhradu škody promlčet? a) Ano, za určitých podmínek b) Ne 4. Kdo není zodpovědný za škodu? a) Ten, kdo byl již jednou odsouzen b) Duševně nemocní, nezletilí 5. Škoda se nahrazuje : a) Přihlíží se k opotřebení b) Vždy v plné výši VÝSLEDKY OPAKOVÁNÍ 1 b 2 3 a 4 5

7 Zdroje (02.09.2013) Zdroje obrázků: Literatura -MS Office Klipart
- - - Literatura -


Stáhnout ppt "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google