Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminář k oblasti rozvoje vysokých škol 22. května :00–14:00

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminář k oblasti rozvoje vysokých škol 22. května :00–14:00"— Transkript prezentace:

1 Seminář k oblasti rozvoje vysokých škol 22. května 2017 10:00–14:00
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1 – Malá Strana

2 PROGRAM 10.10 – 10.45 Plán realizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2018 Představení priorit MŠMT a diskuze 10:45 – 11:30 Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro veřejné vysoké školy pro rok 2018 Představení změn a diskuze 11:30 – 12:00 Polední občerstvení 12:00 – 12:45 Národní šetření absolventů vysokých škol 2017–2018 Představení záměru šetření a připravovaného vyhlášení veřejné zakázky 12:45 – 13:30 Různé: Informace o přípravě výročních zpráv za rok 2016 Registr vysokých škol a uskutečňovaných studijních programů: hromadné opravy dat a podněty vysokých škol 13:30 – 14:00 Ukončení semináře

3 Plán realizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok 2018

4 Hlavní priority ministerstva
Implementovat opatření vyplývající z novely zákona o vysokých školách. Zavést nový model financování veřejných vysokých škol. Vyhodnotit a realizovat šetření a studie několika vybraných tematických oblastí vysokého školství.

5 Prioritní cíl 1: Zajišťování kvality
Dokončit proces sebe-certifikace (prokázání kompatibility) Rámce kvalifikací vysokoškolského vzdělávání České republiky (RKVV). Vyhodnotit výsledky analýzy doktorského studia provedené v letech 2016–2017. Vyhodnotit výsledky analýzy kvality a relevance kombinované a distanční formy studia realizované v roce 2017. Stanovit specifika profesně zaměřených studijních programů a sestavit odpovídající ukazatele kvality.

6 Prioritní cíl 2: Diverzita a dostupnost
Využívat výstupy projektu „Stanovení postupu výpočtu ukazatele propadovosti studentů českých vysokých škol“. Navrhnout opatření na zmírnění identifikovaných problematických forem neúspěšného ukončování studia.

7 Prioritní cíl 3: Internacionalizace
Aktivně se zapojovat do činnosti mezinárodních organizací, jichž je Česká republika členem, zvláště v rámci Boloňského procesu. Spolupracovat s Domem zahraniční spolupráce na aktivitách propagujících vysoké školství v zahraničí. Pokračovat ve spolupráci s vysokými školami, Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem vnitra v oblasti posilování mezinárodního charakteru vysokých škol. Ucházet se o pořádání ENIC/NARIC Annual Meeting v roce 2018 nebo 2019 v České republice.

8 Prioritní cíl 4: Relevance
Zahájit jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou správou sociálního zabezpečení o možnosti využití dat z oblasti sociálního zabezpečení. Otevřít debatu nad významem a možnostmi využívání digitálních technologií ve výuce na vysokých školách.

9 Prioritní cíl 5: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace
Zapojit zástupce vysokých škol do procesu aktualizace „Cestovní mapy ČR velkých infrastruktur pro výzkum, experimentální vývoj a inovace pro léta 2016 až 2022“. Spolupracovat s vysokými školami na realizaci dílčích cílů a opatření „Akčního plánu mezinárodní spolupráce ČR ve výzkumu a vývoji a internacionalizace prostředí výzkumu a vývoje v ČR na léta 2017 až 2020“. Spolupracovat s vysokými školami na realizaci dílčích cílů a opatření „Akčního plánu rozvoje lidských zdrojů pro výzkum a vývoj a genderové rovnosti ve výzkumu a vývoji v ČR“. Zapojit vysoké školy do aktivit Individuálního projektu systémového „CzechELib“.

10 Prioritní cíl 6: Rozhodování založené na datech
Dokončit realizaci šetření zaměřeného na uplatnění absolventů VŠ v praxi zahájeného v roce 2017. Průběžně sledovat situaci českého vysokého školství v mezinárodním srovnání. Sestavit a zveřejnit sadu statistických ukazatelů popisující vysokoškolský systém a jednotlivé vysoké školy. Provést průběžné vyhodnocení naplňování Dlouhodobého záměru na období 2016–2020.

11 Prioritní cíl 7: Efektivní financování
Vyjednávat s Ministerstvem financí o střednědobém výhledu státního rozpočtu a o navýšení rozpočtu vysokých škol. Zavést model financování veřejných vysokých škol připravený v průběhu roku 2017. Monitorovat první rok fungování modelu financování veřejných vysokých škol. Sledovat spolehlivost a vypovídací hodnotu nově zavedených ukazatelů kvality a výkonu. Vyhodnotit Institucionální program pro vysoké školy na roky 2016 až 2018 a připravit vyhlášení programu na další období. Pokračovat v přípravě nového programového období pro rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol.

12 Centralizovaný rozvojový program 2018

13 Centralizovaný rozvojový program 2018
vyhlášen jeden program na podporu vzájemné spolupráce vysokých škol, vysoká škola se může zapojit do nejvýše tří rozvojových projektů a dále do neomezeného počtu projektů pro nejméně 18 vysokých škol, vysoké školy musí být do projektů zapojeny takovým způsobem, aby se přímo podílely na jeho aktivitách a čerpaly tak finanční prostředky - vysoké školy nemohou být do projektu zapojeny bez čerpání finančních prostředků a pouze využívat výsledky řešení projektu.

14 Centralizovaný rozvojový program 2018
minimální výše podpory na jeden projekt, do něhož bude zapojeno nejméně 18 VŠ – tis. Kč, maximální výše podpory na jeden projekt, do něhož bude zapojeno nejméně 18 VŠ – tis. Kč, minimální výše podpory na jeden projekt, do něhož bude zapojeno méně než 18 VŠ – tis. Kč, maximální výše podpory na jeden projekt, do něhož bude zapojeno méně než 18 VŠ – tis. Kč

15 Centralizovaný rozvojový program 2018
v rámci vyhlášeného programu budou podporovány níže uvedené aktivity (a – f): nastavení a optimalizace systému zajištění a hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a dalších souvisejících činností, přechod na novou strukturu studijních programů v souvislosti se zrušením studijních oborů; příprava na akreditaci studijních programů, institucionální akreditaci oblasti vzdělávání, akreditaci habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem v souladu s nařízením vlády č. 274/2016 Sb., o standardech pro akreditace ve vysokém školství, mezinárodní spolupráce veřejných vysokých škol (mimo aktivity podporované z ukazatele D – Mezinárodní spolupráce, v rámci Rozpočtového okruhu IV: Mezinárodní spolupráce a ostatní),

16 Centralizovaný rozvojový program 2018
plnění požadavků stanovených obecně závaznými právními předpisy nebo pokyny orgánů státní správy upravujících vnitřní organizaci a systémy vysokých škol a požadavků stanovených vnitřními předpisy veřejných vysokých škol upravujících jejich organizaci a činnost; pořádání festivalů, přehlídek, výstav a dalších obdobných akcí; propagace a popularizace vědecko-výzkumné činnosti vysokých škol.

17 Centralizované rozvojové projekty 2018
finanční prostředky poskytnuté na centralizované projekty slouží pro zahájení a realizaci činností v projektu popsaných aktivit/investic, nelze navyšovat položky osobních nákladů a cestovného, nelze převádět částky mezi kapitálovými a běžnými finančními prostředky, není možné převádět finanční prostředky v rámci jednoho centralizovaného projektu mezi spoluřešitelskými vysokými školami, z finančních prostředků na realizaci rozvojových projektů není možné hradit nákup, opravu a údržbu dopravních prostředků a režijní náklady.

18 Centralizované rozvojové projekty 2018
Změny v hodnotících kritériích při hodnocení projektu bude nejprve posuzován soulad s prioritami Dlouhodobého záměru ministerstva, Plánu realizace pro rok 2018 a Vyhlášením CRP 2018 → pokud projekt nebude v souladu, bude s dalšího hodnocení vyřazen; pokud ano, bude hodnocen dle stanovených kritérií; v kritériích nové kritérium na rozvojový charakter projektu – zda realizace projektu povede ke zlepšování současného stavu, zejména pak zlepšení kvalitativních charakteristik oblasti, na kterou je projekt zaměřen (max. 15 bodů); další nové kritérium zaměřené na Synergický charakter projektu – zda společné řešení projektu významně zvyšuje celkový efekt vynaložených zdrojů a přináší přidanou hodnotu (max. 25. bodů); v návaznosti přidána do formuláře nová kolonka na zdůvodnění řešení projektu ve spolupráci zapojených vysokých škol a popis synergického efektu společného řešení projektu.

19 Předkládání centralizovaných projektů
vysoké školy předloží ministerstvu rozvojové projekty do , 4 výtisky v listinné podobě a v elektronické podobě na adresu dále vysoké školy (koordinující i spoluřešitelské) zasílají ministerstvu metodiku a systém vyhodnocení průběhu řešení centralizovaných projektů na rok 2018.

20 Posouzení centralizovaných projektů
projekty jsou hodnoceny Radou programů ve výběrovém řízení, Rada programů je složená ze zástupců MŠMT, České konference rektorů a Rady vysokých škol, Rada programů může doporučit krácení požadovaných finančních prostředků a úpravy projektu, případně i jeho zamítnutí, pro posuzování projektů jsou stanovena kritéria uvedená ve Vyhlášení centralizovaného rozvojového programu pro VVŠ pro rok 2018.

21 Změna centralizovaných projektů
do výše 10 % z částky přidělené na řešení projektu lze provést změnu bez podání žádosti na MŠMT → změna musí být zdůvodněna v závěrečné zprávě projektu, více než 10 % z částky přidělené na řešení projektu → rektor vysoké školy musí MŠMT požádat o změnu projektu → do , pokud o změnu požádá spoluřešitelská vysoká škola, musí být k žádosti připojen souhlas koordinující vysoké školy s touto změnou, finanční prostředky na řešení projektu v roce 2018 nelze převádět do dalších let.

22 Vyhodnocení a kontrola centralizovaných projektů
závěrečné zprávy se předkládají v jednom vyhotovení v listinné podobě a v elektronické podobě (na CD/DVD) do , koordinující vysoká škola předkládá závěrečnou zprávu za celý projekt, jejíž součástí jsou dílčí zprávy spoluřešitelských vysokých škol, vysoké školy (koordinující i spoluřešitelské) zašlou ministerstvu do prohlášení, že u řešených projektů bude provedena kontrola podle zákona o finanční kontrole, jež se bude týkat alespoň 30 % celkové finanční částky přidělené na řešení projektů v roce 2018, výsledky této kontroly vysoké školy zašlou ministerstvu do společně s výsledky dalších externích nebo jiných kontrol týkajících se finančních prostředků na rozvojové projekty, pokud byly takové kontroly provedeny.

23 Vyhodnocení a kontrola centralizovaných projektů
vysoké školy (koordinující i spoluřešitelské) provedou vyhodnocení průběhu řešení projektů za rok 2018, vysoká škola bude informovat ministerstvo o způsobu a termínu konání tohoto vyhodnocení (např. oponentní řízení), informace o termínu konání oponentního řízení zašle vysoká škola na adresu nejméně 10 pracovních dnů před jeho konáním; zástupce MŠMT má právo se tohoto vyhodnocení zúčastnit, kopie zápisu z tohoto vyhodnocení bude zaslána odboru vysokých škol MŠMT do

24 Institucionální program 2016 - 2018

25 Žádost o poskytnutí příspěvku na plnění institucionálního plánu na rok 2018
vysoká škola požádá MŠMT o poskytnutí příspěvku na plnění institucionálního plánu na rok 2018 do 31. října 2017, součástí žádosti bude i předběžná verze průběžné zprávy o plnění stanovených cílů za rok 2017, úplná zpráva za rok 2017 bude ministerstvu předložena do 28. února 2018, součástí úplné zprávy bude seznam projektů podpořených v rámci vnitřní soutěže.

26 Změny v institucionálním plánu pro roky 2016 – 2018
pokud vysoká škola v průběhu realizace svého institucionálního plánu zjistí nutnost jeho zásadního přehodnocení, může požádat ministerstvo o schválení změny, žádost se předkládá odboru vysokých škol ministerstva a je třeba k ní připojit vyjádření správní rady vysoké školy, konečné schválení žádosti je v kompetenci ministerstva a může být podmíněno vrácením části příspěvku z institucionálního programu, změna institucionálního plánu bude zohledněna v hodnocení žádosti o příspěvek na rok 2018 pouze v případě, že bude předložena nejpozději do 31. října 2017.

27 Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Seminář k oblasti rozvoje vysokých škol 22. května :00–14:00"

Podobné prezentace


Reklamy Google