Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_B_08 Tematická oblast: Elektrostatické pole a elektromagnetismus Téma: Druhy kondenzátorů Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: listopad 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 DRUHY KONDENZÁTORŮ KERAMICKÉ KONDENZÁTORY
Dielektrikum je tenká keramická destička. Mají malý činitel ztrát tg. Používají se především ve sdělovací technice a pro vysoké napětí. Kapacita 1 pF až 470 nF. Pro napětí do 400 V.

4 DRUHY KONDENZÁTORŮ SVITKOVÉ KONDENZÁTORY
Dielektrikum je z polykarbonátu, polypropylenu, polyesteru, polystyrenu Při velkém rozsahu kapacity mají malé rozměry. Mají široké použití v různých oblastech elektrotechniky. Kapacita 100 pF až 470 nF.

5 DRUHY KONDENZÁTORŮ ELEKTROLYTICKÉ KONDENZÁTORY
Jsou polarizované (nutné dodržet polaritu napětí!). Používají se nejčastěji ve stejnosměrných obvodech k vyhlazování usměrněného napětí. Dle dielektrika jsou: tantalové hliníkové

6 DRUHY KONDENZÁTORŮ ELEKTROLYTICKÉ KONDENZÁTORY HLINÍKOVÉ
Dielektrikum je tenká vrstva oxidu hlinitého elektrochemicky vytvořená na hliníkové fólii. Mají velkou kapacitu při zachování malých rozměrů. Kapacita je běžně od 0,47 mF až mF. Vyrábějí se pro napětí do 450 V.

7 DRUHY KONDENZÁTORŮ ELEKTROLYTICKÉ KONDENZÁTORY TANTALOVÉ
Dielektrikum je tenká vrstva oxidu tantaličelého (Ta2O5) Kapacita je téměř nezávislá na teplotě. Kapacita bývá od 0,1 mF až 330 mF. Vyrábějí se pro napětí do 450 V.

8 DRUHY KONDENZÁTORŮ OPAKOVÁNÍ:
Čím jsou charakteristické keramické kondenzátory? …………………………………………………………… Čím jsou charakteristické svitkové kondenzátory? …………………………………………………………… Čím jsou charakteristické hliníkové kondenzátory? ..……………………… Čím jsou charakteristické tantalové kondenzátory?

9 DRUHY KONDENZÁTORŮ Vocabulary:
ceramic capacitor – keramický kondenzátor film capacitor – svitkový kondenzátor electrolytic capacitor – elektrolytický kondenzátor aluminum capacitor – hliníkový kondenzátor tantalum capacitor – tantalový kondenzátor

10 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google