Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda"— Transkript prezentace:

1 Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Zelenina ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 2. ročník Tematický celek: Zelenina Autor: Mgr. Bronislava Uličníková Anotace: Prezentace podporuje čtenářskou a informační gramotnost, umožňuje aktivní zapojení žáků při práci na interaktivní tabuli.

2 Zelenina Zeleninu pěstujeme na zahradách, na polích a ve sklenících. Z každé zeleniny jíme jedlou část, která se konzumuje buď čerstvá nebo kuchyňsky upravená. Nejzdravější je syrová zelenina, protože obsahuje mnoho vitaminů, vody a minerálních látek nezbytných pro správný vývoj lidského těla. Nevhodnou tepelnou úpravou se může snížit obsah vitaminů a živin K uchování zeleniny na zimu se používá sterilování, zmrazení, sušení, kvašení, nakládání do soli. Velmi zdravé jsou zeleninové saláty. Před jídlem je třeba zeleninu omýt pod tekoucí vodou.

3 Zelenina kořenová Jíme kořen. Jíme kořen, listy, stonek. mrkev celer
petržel m _ k _ v _ e _ _ r p _ _ r ž _ _ KONTROLA

4 Zelenina plodová Jíme plody. paprika rajče meloun okurka _ a _ r _ k _
m _ l o u _ _ k_ r_ a KONTROLA

5 Zelenina listová Jíme listy. špenát salát š _ e n _ t _ _ l á _
KONTROLA

6 Zelenina cibulová Jíme cibuli a stonek. cibule česnek pórek
_ _ b _ l e č _ _ n _ k _ ó r _ _ KONTROLA

7 Zakroužkuj správnou možnost a zapiš písmeno do mřížky. V T L S U Á K R
ANO NE Syrová zelenina obsahuje hodně vitaminů . V T Salát je zelenina listová. L S Paprika je zelenina kořenová. U Á Zeleninová jídla jsou velmi zdravá. K Do zeleniny neřadíme meloun. R N Pórek je zelenina cibulová. I M Celer je zelenina plodová. D Zelenina obsahuje minerální látky. A O Zakroužkuj správnou možnost a zapiš písmeno do mřížky. Správnou funkci žaludku a střev ovlivňuje .

8 Řešení. V T L S U Á K R N I M D A O
ANO NE Syrová zelenina obsahuje hodně vitaminů . V T Salát je zelenina listová. L S Paprika je zelenina kořenová. U Á Zeleninová jídla jsou velmi zdravá. K Do zeleniny neřadíme meloun. R N Pórek je zelenina cibulová. I M Celer je zelenina plodová. D Zelenina obsahuje minerální látky. A O Zakroužkuj správnou možnost a zapiš písmeno do mřížky. Správnou funkci žaludku a střev ovlivňuje V L Á K N I A .

9 Odpověz na otázky. Proč je zelenina zdravá? Obsahuje vitaminy, vlákninu, minerální látky. Jak uchováme zeleninu na zimu? Používáme sterilování, zmrazení, sušení, kvašení. Kdy zelenina obsahuje nejvíce vitaminů? Když je syrová a čerstvá. Co může snížit obsah vitaminů a živin? Nevhodná tepelná úprava.

10 Odkazy: Obrázky dostupné na WWW: <


Stáhnout ppt "Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda"

Podobné prezentace


Reklamy Google