Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)"— Transkript prezentace:

1 Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. - 4. ročník uměleckých oborů)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 2. Test BOZP Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při dřevořezbě. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě umožní žákům prověřit si a zopakovat důležité znalosti v oblasti, které jsou probírány na dílenské praxi v obou umělecký rytec kovů na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na ověření znalostí žáků týkající se složení dlát a zacházení s nimi.

3 Definuj a popiš dláto?

4 Dláto je jednobřitý pracovní nástroj určený k opracování dřeva
Dláto je jednobřitý pracovní nástroj určený k opracování dřeva. je K úspěšné práci potřebujeme kvalitní dláta. Dláto je v podstatě nástroj s pásové oceli, které je na jednom konci naostřeno a na konci druhém opatřeno rukojetí. Přestože existuje celá řada druhů dlát, základní typy jsou pouze tři: dláta stopková, z jejichž korunky vede do dřevěné rukojeti stopka, moderní dláta s rukojetí z tvrzeného plastu a dláta s dřevěnou rukojetí, zasunutou do objímky. Kvalitu a životnost dláta ovlivňuje jeho délka, materiál, z něhož je vyrobeno, jakož i způsob uchycení rukojeti.

5 Na čem závisí kvalita a životnost dláta?

6 Kvalitu a životnost dláta ovlivňuje jeho délka, materiál, z něhož je vyrobeno, jakož i způsob uchycení rukojeti. V neposlední míře i způsob a pečlivost broušení ostří.Také šetrné zacházení a odkládání dlát.

7 Jak musíme držet dláto při rytí?

8 Dláto držíme pokud možno vždy od sebe
Dláto držíme pokud možno vždy od sebe. Dláto sevřeme prsty levé ruky a postavíme jeho ostří na kresbu kontury, nastavíme vhodný úhel sklonu dláta vůči řezbě. Do pravé ruky uchopíme paličku a jemnými údery na dláto postupujeme v řezbě.

9 Jakým způsobem odkládáme a skladujeme dláta?

10 Dláta odkládáme šetrně na flilcovou podložku
Dláta odkládáme šetrně na flilcovou podložku. Neztupí se nám tak rychle a ostří déle vydrží.

11 Jakým způsobem držím dláto při broušení?

12 Když se nám zdá nabroušený břit dláta otupený, stačí jej obtáhnout jen na kůži. Pokud je ostří dláta velmi poškozené (například nechtěným nárazem na kovový předmět) tak jej přebrousíme na elektrické brusce. Dláto musíme chladit vodou aby se nám nevyhřálo. Poté je přebrousíme na karborundovém brousku, na arkansasu a doleštíme jemným smirkem, nebo na leštičce s filcovým kotoučem.

13 Na co si musíme dávat pozor při strojním dolešťování ostří ?

14 Finální nabroušení (doleštění) provádíme na leštičce filcovým nebo hadrovým kotoučem, za použití zelené leštící pasty. Při dolešťování si musíme dávat pozor, abychom nevyhřáli ostří. POZOR! Dláto leštíme na leštičce vždy po směru otáčení! Jinak hrozí zapíchnutí dláta do kotouče, jeho následné odmrštění a zničení. Dláto vás může velmi vážně poranit!

15 Jak provádíme ruční broušení?

16 K ručnímu broušení používáme brousky různé zrnitosti
K ručnímu broušení používáme brousky různé zrnitosti. Začínáme na nejhrubším brousku, o zrnitosti cca 200 – 400. Toto nejhrubší ruční broušení používáme jen pro to abychom srovnali vyduté ostří, nebo odstranili hrubé poškození dláta. Dlátem pohybujeme po brousku jeho všemi směry, abychom využili celou plochu brousku. (Brousek se stejnoměrně opotřebovává). Při broušení držíme dláto pevně, aby nedošlo k vyklouznutí a poranění.

17 Jemnější nabroušení docílíme postupně kameny o zrnitosti 800, 1200 a 2000 µm. Brousky lze nahradit i smirkovým papírem položeným na hladkém povrchu (např. tabulka skla, nebo příměrná ocelová deska).

18 Jemnějšího nabroušení docílíme použitím kamene: Arkansasu (kameny Arkansas jsou přírodní brusné kameny nejjemnější zrnitosti a husté struktury. Používají se jako obtahovací kameny s pomocí oleje. Díky své vysoké tvrdosti slouží především k leštění. Kámen pracuje výrazně pomaleji, než syntetický stejné tvrdosti, ale nepodléhá prakticky žádnému opotřebení).

19 Co vzniká na ostří při broušení?

20 Při broušení ostří vzniká na opačné straně ostří tzv
Při broušení ostří vzniká na opačné straně ostří tzv. GROT (miniaturní otřep), který musíme odstranit.Můžeme použít jemný smirek položený na rovné ocelové desce, nebo přeleštit na filcovém kotouči. U dutých dlát je vhodné mít různé pomůcky na odstranění tohoto otřepu.

21 Většina dlát, především od dobrých výrobců, je nabroušena již z výroby
Většina dlát, především od dobrých výrobců, je nabroušena již z výroby. Pokud s nimi slušně zacházíme (nesekáme s nimi hřebíky, neházíme je na betonovou podlahu apod.), není nutné broušení na brusce. Stane-li se, že nějakým způsobem se ostří poničí, je zapotřebí ostří přebrousit. Při broušení nám hrozí přehřátí materiálu a spálení ostří. Proto je důležité dláta často chladit.

22 Zdroje pro textovou část
Text byl vytvořen autorem.

23 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Ve všech snímcích byly používány pouze vlastní fotografie.


Stáhnout ppt "Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)"

Podobné prezentace


Reklamy Google