Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:říjen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na základní přehled a rozdělení zdrojů elektrické energie motorových vozidel.

3 Zákona zachování energie: Energii nelze vyrobit ani zničit, ale pouze přeměnit na jiný druh energie. Zdroje tedy elektrickou energii nevyrábí, ale přeměňují z nějaké formy energie na elektrickou energii. Podle to se dělí na:  chemicko-elektrické  mechanicko-elektrické = generátory

4 Slouží k přeměně chemické energie na elektrickou Podle funkce se dělí na:  primární články - na jedno vybití, nejdou nabít, např. alkalické články  sekundární články = AKUMULÁTORY - na opakované vybíjení - nabíjení, které se označuje jako cyklus  palivové články - jsou schopny dodávat elektrickou energii nepřetržitě, pokud je dodáváno chemické palivo a odváděny zplodiny

5  patří do elektrochemických zdrojů elektrické energie  elektrickou energii, kterou odebereme, musíme vrátit pomocí dobíjení  v autech se nejčastěji používají olověné akumulátory pokrývají spotřebu elektrické energie v době kdy neběží motor je jediným zdrojem energie pro spuštění motoru

6  je elektrický stroj, sloužící k přeměně mechanické energie na energii elektrickou  je poháněn spalovacím motorem, v elektrárně turbínou nebo vrtulí  základním principem je elektromagnetická indukce Podle konstrukce: dynamo alternátor

7 1. Co je to zákon zachování energie? 2. Jak se vyrábí elektrická energie? 3. Jak dělíme zdroje elektrické energie? 4. Co je to primární elektrický článek? 5. Co je to sekundární elektrický článek? 6. Co je to palivový elektrický článek? 7. Jakého principu využívá generátor? 8. Čím bývá poháněn generátor?

8 GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80- 86706-17-7. Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-87143-13-1.


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel."

Podobné prezentace


Reklamy Google