Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Teplárny

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_14

3 Teplárny Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje s kombinovanou výrobou tepla a elektrické energie. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: kotel, plyn, vody, pára, generátor

4 Teplárny Výroba elektrické a tepelné energie ve společném výrobním cyklu je nejhospodárnější způsob využití paliva s ohledem na ochranu životního prostředí. Hospodárnost výroby tepla a elektrické energie se vyjadřuje účinností a dále veličinou nazývanou modul teplárenské výroby elektřiny. (Modul se značí písmenem e.) Jedná se o podíl množství vyrobené elektrické energie a množství vyrobené tepelné energie.

5 Teplárny Podíl výroby elektřina a tepla u jednotlivých druhů tepláren teplárnaelektřinateploúčinnost Parní teplárna 18%62%90% Plynová teplárna s motory 32%53%85% Paroplynová teplárna 47%38%85%

6 Teplárny Parní teplárna protitlakovou turbínou Teplo získané spalováním paliva ohřívá vodu v kotli, mění ji na vysokotlakou páru pro pohon parní turbíny, která generátorem vyrábí elektřinu. Pára odvedená z turbíny má poměrně velký tlak a teplotu. Teplo v ní obsažené se využívá pro dálkové vytápění, ohřev TUV, ve výrobě a příp.pro další účely. Výroba elektřiny je přímo závislá na výrobě tepla.

7 Teplárny Parní teplárna

8 Teplárny

9 Plynové teplárny Nejdůležitější částí plynové teplárny je kogenerační jednotka. Jedná se o plynovou turbínu nebo pístový motor, který pohání generátor, vyrábí elektrický proud a chlazením tohoto soustrojí nezískává teplo využitelné pro vytápění. Celková účinnost tohoto soustrojí je až 90%.

10 Teplárny Plynová teplárna s plynovými turbínami U těchto tepláren se využívá teplo výfukových spalin turbíny. Teplota spalin je poměrně vysoká (450°C-550°C). Teplárny s velkými spalovacími turbínami je dobré vybavit akumulátory tepla, aby se mohlo ukládat nadbytečné teplo při provozu.

11 Teplárny Plynová teplárna se spalovacími turbínami

12 Teplárny Plynová teplárna se spalovacími motory Plyn je spalován v pístovém motoru, kterým je poháněn generátor vyrábějící elektrickou energii. Velké spalovací motory bývají zpravidla zážehové a mohou dosahovat účinnosti 85%.

13 Teplárny Plynová teplárna se spalovacími motory

14 Teplárny Paroplynová teplárna Hlavními zdroji tepla jsou plynová turbína a parní kotel. Díky vhodně uspořádanému výrobnímu cyklu se zvyšuje množství vyrobené elektrické energie.

15 Teplárny Paroplynová teplárna

16 Teplárny Podíl kogenerace na výrobě elektrické energie stále roste. I přes vyšší investiční náklady se teplárny zřizují ve stále větší míře. Vysoká účinnost a ekologický provoz jsou hlavními výhodami těchto výroben tepla a elektrické energie. V poslední době se zvýšil také zájem o kogenerační motory malých výkonů pro rodinné domky.

17 Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817- 43-9


Stáhnout ppt "Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google