Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 26.10.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při stříhání plechů, rovnání, ohýbání a pájení. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na postup stříhání plechů, rovnání, ohýbání a pájení. 2

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI:

5 ZADÁNÍ PRÁCE: stříhání, rovnání a ohýbání, pájení Dle výkresové dokumentace vystřihněte, ohněte a spájejte krabičku

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT: Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rýsovací potřeby Nůžky na plech Paličku Pájku

7 STŘÍHÁNÍ: Než začnete s výrobou samotné krabičky je zapotřebí nastříhat materiál na tabulových nůžkách.

8 RÝSOVÁNÍ: Jakmile máte nastříhaný materiál na základní rozměry, narýsujte na něj požadovaný tvar. Dávejte pozor na správné přečtení kótovaných rozměrů a následné správně překreslení na materiál.

9 STŘÍHÁNÍ: Po orýsování materiálu přichází na řadu vystřižení základního tvaru. Při stříhání ručními nůžkami dávejte pozor na ruce, hrozí poranění o nůžky tak i o ostré konce stříhaného materiálu.

10 OHÝBÁNÍ: Po nastříhání obrysu krabičky následuje ohýbání. K tomuto účelu poslouží dřevěná palička a čelisti svěráku.

11 ROVNÁNÍ: V případě že se vám nepodaří hned napoprvé správně ohnout boční strany krabičky nezoufejte, na litinové desce můžete chybu napravit.

12 PÁJENÍ: Před pájením je třeba pájené plochy řádně očistit a nanést na ně tavidlo které zamezí oxidaci. K tomuto účelu dobře poslouží kalafuna. Pro lepší zapájení konců krabičky použijte paralelní svěrky.

13 PÁJENÍ: K pájení použijte přidělenou pájku, pájedlo a tavidlo. Při manipulaci s nahřátou pájkou dbejte zvýšené pozornosti a při odkládání pájky využijte odkládací stojánek.

14 PÁJENÍ: Po zapájení všech stykových ploch očistěte zbytky kalafuny. Veškeré spoje by měly být spájeny přeplátováním.

15 KONTROLNÍ OTÁZKY NA ZÁVĚR: Popište postup stříhání následujících tvarů: Vystřižení díryVystříhání pravidelných tvarů bez předrýsování

16 ZDROJE PRO TEXTOVOU ČÁST: OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, 113 02 Praha 1, 1982, 192. ISBN 04-204-82. 16

17 SEZNAM ZDROJŮ PRO POUŽITÉ OBRÁZKY: Fotografie a obrázky obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 17


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické."

Podobné prezentace


Reklamy Google