Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. - 4. ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 1.6.2012 – 30.6.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. - 4. ročník uměleckých oborů)“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při dřevořezbě. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na bezpečnost práce s dláty a s jejich zacházení. 2

3 Základní ustanovení právních norem o bezpečnosti a ochraně zdraví, při práci se dřevem, požární ochrana, organizace práce na pracovišti, hygiena práce.

4 Nikdy nezapomínejte, že práce se dřevem sebou přináší také rizika. I tím nejjednodušším nástrojem jako je řezbářské dláto si můžeme v mžiku způsobit nepříjemné zranění.Vždy dodržujte všechna doporučená bezpečnostní opatření. Před první prací s novým nástrojem si podrobně zkontrolujte jak je nástroj nabroušen a zdali je rukojeť pevně nasazena. Nezapomínejte na doporučené ochranné pomůcky určené pro určitý nastroj či stroj. Dbejte na svou bezpečnost, chraňte nástroje, bezpečně je odkládejte na měkkou podložku, zamezíte tím otupení.

5 Dláto je ruční nářadí, které má polodlouhé želízko, na jehož jednom konci je pevně zasazeno do rukojeti a druhý konec je naostřen. Kvalita a životnost dláta závisí nejen na materiálu, z něhož je vyrobeno, ale také způsob uchycení do rukojeti. Kvalitně nasazená rukojeť nám zajistí bezpečnou práci s dláty.

6 Dbejte na to, aby na pracovišti byla lékárnička.

7 Dbejte na to, aby obrobek na němž pracujete byl vhodně uchycen.

8 Ostří nástroje vždy vyzkoušejte na vhodném odřezku, nikdy ne bříškem prstu.

9 Podlahu kolem pracovního místa udržujte čistou a suchou. Nemělo by na ní být nic, o co by jste mohli zakopnout, nebo po čem by se dalo uklouznout.

10 Bude-li při práci vznikat hodně prachu a pilin, pracujte raději venku. Jestliže to není možné, použijte odsávání pilin, nebo vysavač.

11 Nevyfukujte prach a piliny z řezby, nemáte-li na očích ochranné brýle.

12 Nepodceňujte zadřené třísky. Někteří lidé na zadřené třísky reagují velmi silně, především na třísky z exotických druhů dřeva.

13 Nikdy nepoužívejte dláta nebo nože směrem k tělu.

14 Nepracujte s dláty a jinými ostrými předměty, jste-li unavení nebo se necítíte dobře.

15 Nástroje pečlivě ukládejte i během práce na bezpečné místo. Skutálejí-li se ze stolu, mohou se při pádu poškodit nebo vás zranit.

16 Ukázka nesprávného držení řezby.

17 Nesprávná volba rytí

18 Nesprávné odkládání dlát

19

20 Správné odkládání dlát na měkký filc

21 Nesprávné leštění dláta může způsobit velmi vážný úraz

22 Správné držení dláta při leštění. V tomto případě nehrozí zachycení dláta a následné vymrštění. Kotouč se otáčí ve směru leštění.

23 Dláty se nesmí odsekávat žádné kovové předměty. Hrozí zničení břitu, popř. ke zranění při odlomení ostří

24 Hrozí nebezpečí poranění a zničení ostří

25 Zdroje pro textovou část Obsah prezentace kapitoly byl vytvořen autorem. 25

26 Seznam zdrojů pro použité obrázky Ve všech snímcích byly používány pouze vlastní fotografie. 26


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku."

Podobné prezentace


Reklamy Google