Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Technologie Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Miroslava Konečná Techniky stříhání I Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s technikami stříhání. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu technologie oboru kadeřník. Klíčová slova: Stříhání přes prsty, do dlaně , přes hřeben , el. strojkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 9 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_TKD1 _ 26

3 Technika X střih Technika stříhání = způsob držení a vedení nástrojů a nářadí při stříhání Střih = výsledná změna hustoty, délky a tvaru účesu

4 Techniky stříhání Přes prsty Do dlaně Přes hřeben
Stříhaní vlasů el. strojkem (do ztracena, nebo dohola) Břitvou (seřezávačem) Klouzavý střih Efilace Slitování Krajkování Piketáž….

5 Stříhání přes prsty Touto technikou vlasy stříháme za mokra i za sucha. Oddělený, tenký, vyčesaný (důkladně) a vypnutý pramen vlasů uchopíme levou rukou mezi ukazovákem a prostředníkem. Vlasy zkracujeme nad prsty od konečků prstů k dlani nůžkami v pravé ruce. Následný pramen nabíráme s částí již ustřiženou tak, aby byla vidět vodící linie. Kontrolu provádíme křížovým způsobem (horizontálně X vertikálně).

6 Stříhání do dlaně Obdoba předchozí techniky.
Vlasy stříháme od konečků prstů směrem do dlaně. Stříháme obdobně jako přes prsty, přičemž máme ruku otočenou o 180°. Kontrola křížová.

7 Stříhání přes hřeben Stříháme na mokrých (pokud nepoužíváme strojek) i suchých vlasech. Vlasy hřebenem v levé ruce sčešeme v přirozeném spádu, potom hřeben otočíme a vedeme velmi pomalu a plynule, přičemž postupně začneme hřeben odklánět od hlavy (vzdálenost hřebene od hlavy udává délku vlasů). Stříhání prováděné pravou rukou (nůžkami) se naopak provádí rychle, a tak aby nůžky ležely těsně u hřebene. Stříháme vlasy přečnívající ven z hřebene. Čím kratší mají vlasy být, tím blíže se vede hřeben u hlavy. Je nutné klidné a rovnoměrné zvedající se vedení hřebene, tak aby vznikl bezchybný přechod. Zkracujeme-li dlouhé vlasy, vsuneme zavřené nůžky do vlasů, nabranou část vlasů nadzvedneme, přidržíme hřebenem a vlasy nad hřebenem zkrátíme. Kontrola pročesáním ve směru spádu a pohledová.

8 Stříhání elektrickým strojkem
Stříháme na suchých vlasech. Používáme buď po celé hlavě, nebo na krčních partiích a okolo uší. Strojek vedeme nejprve plnou plochou po pokožce směrem nahoru (k temeni, proti směru růstu vlasů) tak, aby se horní část hlavice nejprve dotýkala pokožky a pozvolna se od ní vzdalovala. Ostříhané partie musí být ve stejné výšce stejnoměrné a stejně dlouhé. Naopak vlasy na krku jsou nejkratší a směrem k vrcholu hlavy se postupně (do ztracena) prodlužují.

9 Stříhání elektrickým strojkem
Střih začínáme zkrácením vlasů do požadované výšky hlavicí s větší velikostí (3) = větší délka vlasů. Poté použijeme menší číslo hlavice (1) = menší délka vlasů, kterou střih přestříháme cca do poloviny výšky výtratu. Na dočištění použijeme úplně nejmenší hlavici 1/10, kterou stříháme pouze jemné vlasy na krku. U výtratu nezaholujeme. Při stříhání strojkem přes hřeben nesmí stříhací hlava sklouznout přes špičky zubů hřebene, jinak se vytvoří díry. Kontrola pročesáním, pohledová (po odstoupení pod různými úhly a v zrcadle).

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Polívka, L., Komendová, H., Pech, V., Valášek, J. Technologie I pro učební obor Kadeřník. 2. vydání. Informátorium, s. ISBN Hűlsken, M., Kortekamp, H., Wigglinghoff, B. Příručka pro kadeřnice. Europa – Sobotáles, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google