Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Další operace s vektory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Další operace s vektory"— Transkript prezentace:

1 Další operace s vektory
Předmět: MATEMATIKA Ročník: 3. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Mgr. Dagmar Válková Další operace s vektory Anotace: Prezentace je určena k procvičování učiva operace s vektory. Obsahuje řešené příklady. Je vhodná jak pro přímou výuku, tak i pro samostudium. Klíčová slova: Vektor, souřadnice vektoru, opačný vektor, kolineárnost vektorů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 2 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MG3_01

3 Další operace s vektory

4 1/ Určete souřadnice vektoru daného a vektoru k němu opačnému:

5 2/ Určete souřadnice vektoru daného a vektoru k němu opačnému: a) PQ; P=[0;0], Q=[3;5] b) NV; N =[3;-1], V =[7;-2]

6 3/ Určete, zda jsou vektory kolineární, jestliže ano, vypočtěte k: a) podmínka kolineárnosti : Rovnost platí, vektory a, b jsou kolineární.

7 3/ Určete, zda jsou vektory kolineární, jestliže ano, vypočtěte k: b) podmínka kolineárnosti: Rovnost neplatí, vektory c, d nejsou kolineární.

8 4/ Určete neznámou souřadnici vektoru tak, aby vektory byly kolineární: a) b)

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje 1. HUDCOVÁ, M., KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. 2. vydání. Praha: Prometheus, s. ISBN KOLOUCHOVÁ, J., ŘEPOVÁ, J., ŠOBR, V. Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU. 5. část. 1. vydání. Praha: SPN, s. 3. [online]. [cit ]. Dostupné z: 4. [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Další operace s vektory"

Podobné prezentace


Reklamy Google