Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Ostatní druhy vín Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 85

2 Ostatní druhy vín

3 Perlivá vína vyrábí se z tuzemských vín stolních nebo jakostních sycením oxidem uhličitým, musí vykazovat nejméně 9 % objemových celkového obsahu alkoholu a nejméně 7 % objemových skutečného obsahu alkoholu; přetlak v lahvi při teplotě 20 °C musí být v rozsahu 0,1 až 0,25 MPa. Vína takto upravená jsou svěží a dobře pitelná. Ve srovnání s víny šumivými je perlivost těchto vín menší. Zdroj obrázku:

4 Sladová vína se vyrábějí kvašením výluhu drceného sušeného pivovarského sladu, přislazeného cukrem a okyseleného na vhodné pH (tzv. sladové zápary). Zdroj obrázku:

5 Medovina se vyrábí kvašením roztoku medu vinnými kvasinkami.
Je to původní alkoholický nápoj starých Čechů. Upravuje se obsah etanolu, ochucuje se podle tržního druhu (cukrem, medem, kořením, aromaty aj.) případně se přibarvuje kulérem. Zdroj obrázku:

6 Ovocná vína vyrábějí se zkvašením moštu nebo plodů ostatních druhů ovoce - víno šípkové, jablečné, rybízové, višňové apod. V prodeji jsou jednodruhová, vícedruhová, kořeněná, likérová značková ovocná vína (Cherry). Zdroj obrázku:

7 Likérová vína Vyrábějí se na jihu Evropy originálními technologickými postupy. Jako základní suroviny se používají přírodní vína, zahuštěné mošty, macerát z rozinek, fíků a svatojánského chleba, pomerančová a citronová kůra. Obsah alkoholu se upravuje vinným destilátem mají 15 až 22% etanolu. Význačné značky jsou: italská Marsala, španělské Sherry, portugalské Madeira, Porto, řecké Samos aj. Zdroj obrázku:

8 Mešní a košer vína Mešní víno
mešní víno je zvláště pečlivě sledované přírodní víno, které není chemicky ošetřováno ani při růstu a zrání, ani není použito jakékoli chemie či aditiv při jeho výrobě a je po celou dobu růstu a výroby sledováno pověřenými duchovními církve. V minulosti se mešní víno vyrábělo převážně pouze v klášterech pro účely mše svaté, jako víno pro transsubstanciaci v Krev Kristovu - Eucharistii. Košer víno v případě košer vína je nutné, aby technologický postup byl po celou dobu trvání pod dohledem příslušného představitele židovské obce.

9 Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google