Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mozková gliomatóza Ošetřovatelská péče o pacientku s dg. gliomatóza cerebri M.Nevařilová,I.Jankůjová Neurochirurgické odd. KNTB a.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mozková gliomatóza Ošetřovatelská péče o pacientku s dg. gliomatóza cerebri M.Nevařilová,I.Jankůjová Neurochirurgické odd. KNTB a.s."— Transkript prezentace:

1 Mozková gliomatóza Ošetřovatelská péče o pacientku s dg. gliomatóza cerebri M.Nevařilová,I.Jankůjová Neurochirurgické odd. KNTB a.s.

2 Mozková gliomatóza je difúzní gliální nádor
postihuje více než jeden lalok, často lokalizovaný oboustranně vzácný typ mozkového nádoru nejčastěji mezi 40. a 50. rokem života, u žen poněkud dříve než u mužů prognóza onemocnění je velmi špatná (dva roky přežívá asi 37 % nemocných a tři roky 27 % )

3 Příznaky nejčastěji hemiparéza, slabost nebo necitlivost končetin
demence, poruchy kognitivních funkcí (paměť, řeč, koncentrace, emocionální seberegulace atd.) příznaky intrakraniální hypertenze (bolesti hlavy, pocit na zvracení až zvracení) křeče postižení hlavových nervů kvalitativní poruchy vědomí, například letargie (chorobná spavost) změny osobnosti, nálady, chování poruchy zraku – rozmazané vidění, rozdvojené vidění aj.

4 Diagnostika je velmi obtížná a je založena na kombinaci klinického nálezu, radiologického nálezu (CT,MR) a histologického vyšetření bioptického vzorku

5 Léčba v současné době neexistuje úspěšná standardní léčba
léčebný postup je individuální a závisí na rozsahu onemocnění a stavu pacienta volbou u dospělých je radioterapie a chemoterapie

6 Kazuistika 34 letá pacientka přijatá 5.2. na neurologické oddělení pro recidivující cefaleu, opakované kolapsy, dyslexii, poruchu chování a psychické změny (poruchy recentní paměti a orientace) Pro poruchy psych. stavu nasazena psychiatrem antidepresiva

7 Příznaky Bolesti hlavy (různého charakteru a intenzity) Únava, spavost
Porucha orientace Pocit přepracovanosti Pocit „vymetené hlavy“ Podrážděnost až agresivita Nechutenství (posledních 14 dní)

8 Diagnostika CT mozku - Patologický útvar T-P vpravo, možný edém laterálně, nelze vyloučit i patologii vlevo – v.s. intraaxialní expanze

9 Diagnostika EEG – Abnormní EEG pro příměs theta vln až aktivity oboustranně temporálně a temporo-centro-parietálně s pravostrannou převahou

10 Diagnostika MR - Nejasné změny parenchymu T-P oboustranně,více vpravo s postižením šedé i bílé hmoty.V dif.dg zvažována gliomatosis cerebri doplněno spektroskopické a funkční MR

11 Diagnostika: laboratoř v normě (nárůst leukocytózy v rámci kortikoterapie) 12.2. provedena navigovaná biopsie z minikraniotomie (SonoWand)

12 Histologie Maligní gliomaóza mozku dif.dg. low grade gliom
1.čtení: incipientní gliomatóza 2.čtení: svědčí pro fibrilární astrocytom – low grade gliom

13 Léčba Kortikoterapie Analgetika (algeziologické konzilium)
Antidepresiva Antiepileptika

14 Hospitalizace na neurochirurgii
Pacientka přijata na NCH oddělení z důvodu provedení biopsie 12.2. provedena minikraniotomie pomocí navigace odebrány vzorky – temporální lalok vpravo 1. poop.den – ARO, 2.poop. den standardní odd.

15 Ošetřovatelská péče Odebrání ošetřovatelské anamnézy – informace od pacientky a příbuzných Stanovení ošetřovatelských diagnóz a cílů

16 Hlavní ošetřovatelské diagnózy
Oš.diagnóza Intervence Cíl Bolest Sledování VAS Zmírnění bolesti Strach Opakování informací Zklidnění pacientky Deficit sebepéče Dopomoc, aktivizace Zajištění komfortu pro pacientku Riziko infekce Asept. přístup ošetřování invazivních vstupů a op. rány Bez známek infekce Riziko pádu Edukace, dopomoc Doprovod pacientky při chůzi Zhoršená verbální komunikace Aktivizace, komunikace s rodinou Zjištění potřeb pacientky Světloplachost Zajištění podmínek na pokoji

17 Další hospitalizace pacientka byla přeložena 6. poop.den zpět na neurologické oddělení 1. epiparoxismus – úprava antiepileptické medikace 11.3. zahájena onkologická terapie: pal. ozáření + sekvenčně pal. chemoterapie temozolomid.

18 Hospitalizace na onkologii
23.3.přivezena RZP, zhoršení stavu, apatická, opakované zvracení, při vědomí, snaží se spolupracovat, na výzvy vyhoví omezeně, apraxie, výrazně zpomalené PM tempo, psychoorganická, orientována osobou, dezorientována místem, časem, řeč bez dysartrie či fatické poruchy Přijata k antiedematózní léčbě na onkologii – srdeční zástava, zahájena resuscitace, obnovena srdeční činnost, dýchání neobnoveno, po konzultaci s ARO vzhledem k infaustní diagnóze odpojena od UPV, umírá v 7.45.

19 Závěr Co je pro pacienta s tak závažným postižením nejdůležitější?
Pochopení, dopomoc při sebeobsluze, kontakt s rodinou, opakování informací, sledování bolesti a úzkosti, zajištění bezpečnosti. V případě špatné prognózy návrat do rodiny, která je schopná zajistit péči.


Stáhnout ppt "Mozková gliomatóza Ošetřovatelská péče o pacientku s dg. gliomatóza cerebri M.Nevařilová,I.Jankůjová Neurochirurgické odd. KNTB a.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google