Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu."— Transkript prezentace:

1 Dítě jako majetek v rozvodovém řízení

2 Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu rodičů prožívá každé dítě zvýšenými emocemi, které mají různou podobu a intenzitu. Nejčastějšími projevy jsou: překvapení, strach, nejistota, nesouhlas, velká snaha zavděčit se, psychosomatické potíže typu nechutenství, zvracení, bolení hlavy, břicha. Koktání, pomočování, velké připoutání se na jednoho z rodičů, nemluvnost, opozice vůči všemu a všem – nebo obrana jednoho z rodičů, lži, drobné krádeže, noční děsy, lhostejnost, agresivita, útěky z domova.

3 Při rozhodování, komu z rodičů svěřit dítě po rozvodu do péče a jakým způsobem upravit pravidla jeho dalšího styku s druhým rodičem, je prvořadé nalézt řešení optimálně pro dítě Soudní spory se týkají nejčastěji dvou otázek: 1.Komu svěřit nezletilé dítě do výchovy. 2.Problematika styku s druhým rodičem. Stále častěji využívají soudy všech stupňů při řešení sporů rodičů soudně znaleckých vyšetření. Znalci musí často řešit etické dilema, které informace či výroky pocházející z vyšetření do posudku napsat a které nikoliv. Musíme si uvědomit, že posudek je k dispozici oběma rodičům i jejich právním zástupcům. Nejčastěji je za komplikacemi kolem kontaktu dítěte s druhým rodičem skryt nevyřešený porozvodový konflikt mezi rodiči.

4 Co je vhodné pro dítě? 1.Aby soudně znalecký posudek vypracovávali dva znalci, psycholog a psychiatr, ideálně muž a žena. Umožňuje to širší pohled na věc. 2.Aby soudy rozhodovaly tyto spory přednostně. Čím déle se rodiče soudí, tím negativnější jsou jejich vztahy a tím více je dítě poškozováno. 3.Nebezpečí, že dítě bude u tzv. horšího rodiče, je menší než několik let trvající spor. 4.Aby bylo více využíváno porozvodové poradenství. Právní zástupci hájí zájmy klienta, jsou motivováni spíše délkou sporu než jeho vyřešením.

5 Čeho se rodiče dopouští? 1.Svým jednáním negativně ovlivňují vývoj dítěte. 2.Neustále se odvolávají do soudních rozhodnutí a neplní povinnost jim uloženou – trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. 3.Dítě má právo na styk se svým druhým rodičem a druhý rodič má právo na styk se svým dítětem – trestný čin poškozování cizích práv. 4.Konflikty občansko právního charakteru přerůstají do roviny trestně právní. Postoj rodiče „když ne já, tak ani ten druhý“ může skončit smrtí dítěte.

6 Možnosti prevence? Kampaň na téma „Dítě není majetek“ (i drsnější formou). Rozvod je až vyústěním domácích konfliktů mezi rodiči. Mediátor? Právní zástupce dítěte v řízení před soudem? Výpověď dítěte není určena rodičům k seznámení (pouze obsahově). V soudním rozhodnutí jsou popsány nejenom povinnosti obou rodičů, ale také sankce za jejich porušení (např. Austrálie).


Stáhnout ppt "Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu."

Podobné prezentace


Reklamy Google