Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO JE MINIMUM MORÁLKY NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO JE MINIMUM MORÁLKY TEMA: Právo je minimum morálky CZ.1.07/1.4.00/21.1529 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1529

2 Výukový materiál:EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,8,9_01 _Právo je minimum morálky Šablona:III/2 Sada:OV,8,9 Autor:Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno:Leden 2013 Ověřeno:30.1.2013 – VIII.třída Ročník:8 Druh učebního materiálu:Prezentace Vzdělávací oblast:Člověk a společnost Předmět:Občanská výchova Tematický okruh:PRÁVNÍ MINIMUM Téma:Právo je minimum morálky Anotace:Pochopení základních pojmů z oblasti práva a porozumění jim. Uvědomění rozdílu mezi právními a morálními normami. Poznámky:

3 právní minimum aneb PRÁVO JE MINIMUM MORÁLKY http://office.microsoft.com

4 Morálka  soustava norem schopnost rozlišovat dobro a zlo způsob chování člověka.  soustava norem (zvyků, ideálů, pravidel apod.) v dané společnosti, schopnost rozlišovat dobro a zlo a řídit se podle toho, je to způsob chování člověka. Morálka shrnuje pravidla, kterými by se lidé měli řídit.  dodržování podléhá vnitřní sebereflexi (svědomí) a kontrole veřejnosti.  dodržování mravních = etických norem, pravidel morálky není garantováno žádnou institucí, podléhá vnitřní sebereflexi (svědomí) a kontrole veřejnosti.

5

6  nárok  nárok na něco, oprávnění k něčemu zákony, vyhlášky, nařízení právně postihnutelné.  předpisy vydané státem – zákony, vyhlášky, nařízení – závazná pravidla, která jsou vynutitelná a jejich porušení je právně postihnutelné. Právo Právo je soubor předpisů, kterými se lidé řídit musí.

7 nejsou Morální (etické) normy nejsou právně stihatelné, jejich porušení může mít za následek opovržení společnosti, ztrátu přátel apod. jsou závazné Právní normy jsou závazné, vynutitelné a jejich porušení je právně postihnutelné, následuje trest. Rozlište, o jaké normy se jedná v následujících případech : krádež neplnění slibů pomluva nedodržování vyživovací povinnosti daňový únik nezdvořilost lež


Stáhnout ppt "Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO."

Podobné prezentace


Reklamy Google