Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Irena Fadrhoncová

2  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování je státní mocí vynutitelné.  Struktura p. n.:  Hypotéza: (jestliže…)  Dispozice: (pak…)  Sankce: (jinak…) Jestliže nastanou takové podmínky, pak je třeba se chovat takto, jinak přijde tato sankce.

3  Právo veřejné X Právo soukromé  Právo veřejné chrání zájmy státu: ústavní p., správní p., trestní p., finanční p.  Právo soukromé chrání zájmy fyzických a právnických osob: občanské p., rodinné p., autorské p., obchodní p., patentové p.  Právo veřejně-soukromé chrání zájmy jednotlivců i státu: pracovní p., pojišťovací p. atd.

4 = vlastnost právní normy, která ji činí nadřazenou jiné právní normě.  Pyramida právní síly: (na vrcholu jsou normy s vyšší právní silou) MS Ústava ČR Ústavní zákony Zákony Vládní nařízení Vyhlášky ministerstev Vyhlášky krajských úřadů Vyhlášky obce - Mezinárodní smlouvy Zákonné předpisy Podzákonné předpisy

5  Normy s nižší právní silou nesmí být v rozporu s normami s vyšší p.s.  Pokud by takový rozpor nastal, platí vždy norma s vyšší právní silou (norma obecnější).

6  Platnost právních norem: norma je platná podkud byla vytvořena předepsaným způsobem, schválena a vyhlášena ve Sbírce zákonů.  Norma je platná dnem uveřejnění ve sbírce  Účinnost p.n. určuje, od kdy se musíme normou řídit.  Účinnnosti nabývá p.n. později než platnosti  Ve lhůtě mezi platností a účinností p.n. se se zněním předpisu seznamují osoby, které ji budou aplikovat  Působnost p.n. označuje toho, komu je předpis určen  Působnost časová, místní a osobní

7  Právní vztah je vztah mezi dvěma a více subjekty, který vznikl na podkladě určité právní normy a v němž tyto subjekty vystupují jako nositelé oprávnění a povinností.  Každý právní vztah má subjekt a objekt právního vztahu:  Subjekty (účastníci) jsou ti, jimž v právním vztahu vznikají práva a povinnosti (např. kupující a prodávající)  Objekt (předmět, obsah) jsou oprávnění a povinnosti právního vztahu (oprávnění kupujícího požadovat danou věc a povinnost zaplatit kupní cenu)

8  Fyzické osoby – občané, jednotlivci  Právnické osoby jsou uměle vytvořená sdružení osob nebo majetku, která vystupují pod jednotným jménem a mají vlastní právní subjektivitu (např. obchodní společnosti, politické strany atd.)  Orgány veřejné správy – stát a státní orgány

9 = je předpokladem toho, být účastníkem právního vztahu Právní subjektivita?

10


Stáhnout ppt "Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování."

Podobné prezentace


Reklamy Google