Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY. Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY. Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“"— Transkript prezentace:

1 PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY

2 Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“

3 Příklady: normy právní, morální, náboženské, společenské, sportovní, technické... Nejvíce náš život ovlivňují normy právní a morální.

4 Právní normy všeobecně závazná pravidla chování; jsou stanovené a vynutitelné státní mocí (stát je vytváří, kontroluje jejich dodržování a trestá nedodržování);

5 Morální normy upravují společenské vztahy, které nejsou upraveny právem; jejich dodržování není vynutitelné státní mocí a za jejich porušování nehrozí právní sankce, ale člověk by se jimi měl řídit, protože za porušení hrozí morální důsledky, které mohou být také závažné.

6 Mezi právní a morální normou je úzká hranice. Názory o důležitosti jednotlivých vztahů se mění. Právo je minimum morálky!

7 Úkol Urči, do které z následujících kategorií daná norma (viz. slade 8) patří: právní norma (P); morální norma (M); sportovní norma (S); náboženská norma (N).

8 . 1) Dopadne-li míč na čáru, je brán stejně, jako by dopadl do hracího pole. 2) Pokud ti kamarád svěří tajemství, neprozraď ho. 3) Zákaz řízení vozidla pod vlivem alkoholu. 4) Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách, celkem tedy 60 minut čistého času. 5) Nevydáš proti svému bližnímu křivého svědectví. 6) Nevezmeš jména Božího nadarmo. 7) Zaměstnavatel musí rovně zacházet se všemi zaměstnanci. 8) Když do autobusu vstoupí starší člověk a není již místo k sezení, uvolni mu své sedadlo. 9) Platné manželství nelze uzavřít s vdanou ženou nebo ženatým mužem. 10) Vítězem se stává tým, který vstřelí více gólů. 11) Cti otce svého i matku svou. 12) Pokud přijmeš žádost o ruku, musíš už být svému snoubenci věrná.

9 Řešení Právní normy: Zákaz řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Zaměstnavatel musí rovně zacházet se všemi zaměstnanci. Platné manželství nelze uzavřít s vdanou ženou nebo ženatým mužem.

10 Morální normy: Pokud ti kamarád svěří tajemství, neprozraď ho. Když do autobusu vstoupí starší člověk a není již místo k sezení, uvolni mu své sedadlo. Pokud přijmeš žádost o ruku, musíš už být svému snoubenci věrná.

11 Sportovní normy: Dopadne-li míč na čáru, je brán stejně, jako by dopadl do hracího pole. Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách, celkem tedy 60 minut čistého času. Vítězem se stává tým, který vstřelí více gólů.

12 Náboženské normy: Nevydáš proti svému bližnímu křivého svědectví. Nevezmeš jména Božího nadarmo. Cti otce svého i matku svou. Obrázky: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY. Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“"

Podobné prezentace


Reklamy Google