Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým."— Transkript prezentace:

1 Schizofrenie

2 Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým člověk prožívá sám sebe.

3 Schizofrenie je... … onemocnění mozku, které lze léčit … relativně častá - 1 z 100 lidí … “schizo” = štěpit … “phren” = rozum a myšlení ➢ Rozštěpení mezi myšlením, emocemi a chováním. Nejčastěji se vyskytuje schizofrenie paranoidní.

4 Život se schizofrenikem... „Pokaždé to začínalo návalem energie a nespavostí. Nedokázal být v klidu na jednom místě a nesoustředil se. Celou noc myl třeba nádobí. Pořád dokolečka, každý talíř, každou sklenici…, nebo trhal papírky na miniaturní kousky – viděl v tom smysl a symboliku. Po bytě jsem také nacházela různé figurky a podivné předměty donesené z ulice... Seděli jsme například v restauraci a jemu se náhle začal měnit pohled. Také se jinak choval, jinak odpovídal a byl třeba agresivnější.“

5 Příčiny schizofrenie a)Vrozené a zděděné b)Události, se kterými se nemocný setkal. c)Vliv prostředí, ve kterém nemocný žije. Dědičnost 1 z rodičůoba rodičejednovaječná dvojčata dvojvaječná dvojčata riziko10%30-40%30-40% (38-58%)10%

6 Příznaky schizofrenie a)Pozitivní - nadměrné nebo zkreslené vyjádření normálních funkcí. b)Negativní - oslabení nebo ztráta normálních funkcí. c)Kognitivní - potíže s pamětí, soustředěním. d)Afektivní (citové) - deprese, úzkost, ztráta morálních zábran.

7 Pozitivní příznaky Halucinace - nejčastěji sluchové, ale i zrakové, čichové, tělesné, a také intrapsychické. Bludy - jsou poruchy myšlení mylných, nevývratných přesvědčení, která nemocnému připadají zcela pravdivá a reálná. Extrapotenční bludy Poruchy chování - chování podle halucinací a bludů. Poruchy formy myšlení - mluva bez logických souvislostí, nesrozumitelnost (slovní salát).

8 Negativní příznaky Snížení a ochuzení citového prožívání - snížení mimiky obličeje. Porucha koncentrace pozornosti Oslabení nebo úplná ztráta vůle Tělesná ztuhlost (v extrémních případech) Poruchy nálady

9 Kognitivní příznaky Snížená schopnost soustředit se, pamatovat si, plánovat, řešit problémy. Potíže s přímým uvažováním.

10 Louis Wain - anglický malíř

11

12 Onemocnění Příznaky se mohou rozvíjet po dobu několika měsíců ale i let. Schizofrenií onemocní asi 1 až 1,5% populace. Vyskytuje se stejně často u mužů i u žen. Začíná nejčastěji během dospívání. Muži: 16 až 25 let Ženy: 25 až 35 let

13 Léčba Podle fáze onemocnění. Diagnostika není snadná, především proto, že se nemoc postupně mění a vyvíjí. Antipsychotika - chrání oblasti mozku proti chemické nerovnováze. Jsou specifické. Užívání je nutné i po uzdravení. Většina léčených lidí může vést klidný a uspokojující život.


Stáhnout ppt "Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým."

Podobné prezentace


Reklamy Google