Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření domácnosti Autor: Pavla Lukešová Název a číslo materiálu: VY_62_INOVACE_27/II.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Majetek domácnosti Období: září – prosinec 2011

2 HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI DOMÁCNOST A JEJÍ POTŘEBY

3 DOMÁCNOST Co si pod tímto pojmem můžeme představit ?

4 Samostatně hospodařícího jedince Samostatně hospodařícího jedince Skupinu lidí žijící a hospodařící se společným majetkem Skupinu lidí žijící a hospodařící se společným majetkem jako je například rodina. jako je například rodina.

5 Jednotliví členové domácnosti se účastní všech běžných ekonomických činností, tedy vstupují na trh buď jako kupující, nebo jako prodávající. Jednotliví členové domácnosti se účastní všech běžných ekonomických činností, tedy vstupují na trh buď jako kupující, nebo jako prodávající. Víte, jaký je rozdíl mezi kupujícím a prodávajícím ?

6 Potřeby domácnosti

7 POTŘEBA Je pocit nedostatku, který jedince nutí, aby nedostatek odstranil. Je pocit nedostatku, který jedince nutí, aby nedostatek odstranil. Každý člověk má určité potřeby, které musí uspokojit. Každý člověk má určité potřeby, které musí uspokojit. Proces uspokojování potřeb nemůže být nikdy ukončen, neboť uspokojování potřeb je vždy dočasné. Proces uspokojování potřeb nemůže být nikdy ukončen, neboť uspokojování potřeb je vždy dočasné. Každý člověk má jiné potřeby. Každý člověk má jiné potřeby. Potřeby stále rostou. Potřeby stále rostou.

8 DĚLENÍ POTŘEB HMOTNÉ (materiální) – mít a užívat si věci. HMOTNÉ (materiální) – mít a užívat si věci. NEHMOTNÉ (nemateriální) – mít a užívat znalosti a dovednosti. NEHMOTNÉ (nemateriální) – mít a užívat znalosti a dovednosti.

9 BIOLOGICKÉ – najíst se, vyspat se, toaleta BIOLOGICKÉ – najíst se, vyspat se, toaleta KULTURNÍ – dány tím, že člověk žije ve společnosti, chce komunikovat – návštěva kina, četba knížky KULTURNÍ – dány tím, že člověk žije ve společnosti, chce komunikovat – návštěva kina, četba knížky

10 NEZBYTNÉ – tj. biologické NEZBYTNÉ – tj. biologické ZBYTNÉ – luxusní ZBYTNÉ – luxusní

11 HLAVNÍ – např. fotografování, hlad HLAVNÍ – např. fotografování, hlad DOPLŇKOVÉ – jsou vyvolány hlavní potřebou – fotky dáme do alba, po jídle myjeme nádobí. DOPLŇKOVÉ – jsou vyvolány hlavní potřebou – fotky dáme do alba, po jídle myjeme nádobí. K uspokojení potřeb slouží : Předměty – statky Činnosti - služby

12 Nutí to člověka získávat/nakupovat různé statky, pomocí kterých tyto potřeby uspokojuje. Nutí to člověka získávat/nakupovat různé statky, pomocí kterých tyto potřeby uspokojuje.

13 STATEK Hodnota, věc, která uspokojuje potřebu člověka. Hodnota, věc, která uspokojuje potřebu člověka. Obecně dělíme na volné a vzácné : VOLNÉ STATKY – jsou ty, které nám poskytuje příroda zpravidla bez našeho přičinění (např. vzduch, vítr, sníh..atd.) VZÁCNÉ STATKY – jsou produkty lidské práce, jsou to věci a výtvory člověka. K jejich uspokojení musí člověk vynaložit své úsilí, znalosti a dovednosti, finanční a materiálové vstupy. Oba typy statků se dále dělí na hmotné a nehmotné.

14 STATKY VOLNÉ HMOTNÉNEHMOTNÉ VZÁCNÉ HMOTNÉNEHMOTNÉ

15 Členové domácnosti, mezi které patříte i vy, vaši rodiče a sourozenci, přicházejí na trh z účelem uspokojení svých potřeb. Členové domácnosti, mezi které patříte i vy, vaši rodiče a sourozenci, přicházejí na trh z účelem uspokojení svých potřeb. Pracující svoje potřeby upokojují penězi, které si vydělají. Pracující svoje potřeby upokojují penězi, které si vydělají. Těm, kdo nepracují (děti, důchodci, dlouhodobě nemocní, ženy na rodičovské dovolené, nezaměstnaní), jsou prostřednictvím státu vypláceny sociální dávky. Těm, kdo nepracují (děti, důchodci, dlouhodobě nemocní, ženy na rodičovské dovolené, nezaměstnaní), jsou prostřednictvím státu vypláceny sociální dávky. Tyto peníze pak mohou obě skupiny osob využít na pořízení věcí, které potřebují, tedy na uspokojení svých potřeb. Tyto peníze pak mohou obě skupiny osob využít na pořízení věcí, které potřebují, tedy na uspokojení svých potřeb.

16 POUŽITÉ ZDROJE: Petra Navrátilová Finanční gramotnost I. vyd: computermedia, 2011. 72s. ISBN 978-80-7402- 106-0


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření."

Podobné prezentace


Reklamy Google