Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_442 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu slouží k probírání a procvičování učiva - Kočka domácí.

2 PŘÍRODOVĚDA - 4. ROČNÍK

3 KOČKA DOMÁCÍ PATŘÍ MEZI : KOČKA DOMÁCÍ PATŘÍ MEZI : Kočkovité Kočkovité Šelmy Šelmy Savce Savce Masožravce Masožravce

4 Plemena : Plemena : Perská a exotická plemena Perská a exotická plemena http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Persialainen.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Persialainen.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Persialainen.jpg Polodlouhosrstá plemena Polodlouhosrstá plemena http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek Krátkosrstá a somálská Krátkosrstá a somálská http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ko%C 4%8Dek Siamská a orientální plemena Siamská a orientální plemena http://cs.wikipedia.org/wiki/Siamsk%C3%A1_ko%C 4%8Dka http://cs.wikipedia.org/wiki/Siamsk%C3%A1_ko%C 4%8Dka http://cs.wikipedia.org/wiki/Siamsk%C3%A1_ko%C 4%8Dka http://cs.wikipedia.org/wiki/Siamsk%C3%A1_ko%C 4%8Dka

5 KOČKA DOMÁCÍ - Kočka je lovec. - Na kořist číhá a loví skokem. - Při pohybu a udržování rovnováhy jí pomáhá ocas.

6 Znaky kočkovitých šelem Tělo je porostlé hebkou hustou srstí, kulatá hlava, výrazné oči, zuby a trháky. Tělo je porostlé hebkou hustou srstí, kulatá hlava, výrazné oči, zuby a trháky. Drápy na prstech jsou zatahovatelné. Drápy na prstech jsou zatahovatelné. Kořist přepadají skokem. Kořist přepadají skokem.

7 Časti hlavy 2 3 1 4 5 1. oko 2. ucho 3. hmatové vousy 4. čenich 5. tlama

8 Části těla kočky domácí 1.Hlava 2.Krk 3.Trup 4.Přední končetiny 5.Zadní končetiny 6.Ocas 2 3 1 4 5 6

9 Smysly Nejdokonalejším smyslem je sluch. Kočka slyší vysoké tóny, které člověk nevnímá. Nejdokonalejším smyslem je sluch. Kočka slyší vysoké tóny, které člověk nevnímá. Zrak je také dokonalý. Vidí barevně a vidí i za šera. Zrak je také dokonalý. Vidí barevně a vidí i za šera. Čich je u kočky nejslabším smyslem. Čich je u kočky nejslabším smyslem. Bezpečný pohyb ve tmě usnadňují kočce dlouhé hmatové vousy. Bezpečný pohyb ve tmě usnadňují kočce dlouhé hmatové vousy.

10 Oko kočky domácí Zřítelnice oka u kočky se ve tmě doširoka roztáhne, aby se do oka dostalo více světla. Zřítelnice oka u kočky se ve tmě doširoka roztáhne, aby se do oka dostalo více světla. Při silném světle se naopak stáhne na malou štěrbinu. Při silném světle se naopak stáhne na malou štěrbinu.

11 Potrava V potravě venku žijících koček převládají drobní savci, hlodavci, plazi, ptáci, méně obojživelníci a hmyz. V potravě venku žijících koček převládají drobní savci, hlodavci, plazi, ptáci, méně obojživelníci a hmyz. Kočky loví hlavně v noci. Kočky loví hlavně v noci. Bytové kočky sa živí granulemi, kočičími konzervami. Při krmení granulami je důležité, aby měla kočka vždy dostatek vody. Bytové kočky sa živí granulemi, kočičími konzervami. Při krmení granulami je důležité, aby měla kočka vždy dostatek vody.

12 Základní zvukové projevy koček Mňoukání – podle výšky a intonace dokáže vyjádřit různé potřeby a pocity Mňoukání – podle výšky a intonace dokáže vyjádřit různé potřeby a pocity Předení – vyjadřuje většinou spokojenost Předení – vyjadřuje většinou spokojenost Prskání – projev agresivity nebo strachu Prskání – projev agresivity nebo strachu

13 Kočky velmi důsledně dbají na čistotu těla Věnují této aktivitě až 15% dne Věnují této aktivitě až 15% dne Olizování zároveň slouží při vyšší teplotě okolí na ochlazení těla. Olizování zároveň slouží při vyšší teplotě okolí na ochlazení těla.

14 Mláďata Samec – kocour je větší než samice – kočka. Mláďata jsou koťata. Koťátka se vyvíjejí v matčině těle devět týdnů. V jednom vrhu se jich může narodit 1-10, v průměru jich bývá 2-5. První týden ještě nevidí, ale po dvou týdnech začínají lézt. První týden ještě nevidí, ale po dvou týdnech začínají lézt. Osm týdnů sají mateřské mléko. Osm týdnů sají mateřské mléko.

15 Toxoplazmóza je infekční choroba je infekční choroba lidé se mohou nakazit příjímáním nakaženého syrového masa nebo kontaktem s kočičími fekáliemi lidé se mohou nakazit příjímáním nakaženého syrového masa nebo kontaktem s kočičími fekáliemi

16 Osnova popisu živočichů : 1. Podle místa pobytu / vodní, suchozemští / 2. Podle stavby / obratlovci, bezobratlí / a / SAVCI : hlava, krk, trup, přední a zadní končetiny, ocas / b / PTÁCI : hlava, krk, trup, 1 pár křídel, 1 pár končetin / 3. Podle potravy a / SAVCI : / masožravci, býložravci, všežravci / b / PTÁCI : / hmyzožraví, semenožraví, všežraví, dravci /

17 Zdroje : Klipart : Office Microsoft PowerPointffice Microsoft Ilustrace : www.office.microsoft.com

18 Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google