Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kočka domácí, pes domácí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kočka domácí, pes domácí"— Transkript prezentace:

1 Kočka domácí, pes domácí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Kočka domácí, pes domácí 4. ročník

2 Kočka domácí Kočku si člověk ochočil již před několika tisíci léty. Chovali ji již obyvatelé starého Egypta jako užitečné zvíře. Kočky lovily myši v obilných sýpkách. Dnes  lidé chovají kočky také pro své potěšení.

3 Kočka je šelma. Nežije ve smečkách jako šelmy psovité
Kočka je šelma. Nežije ve smečkách jako šelmy psovité. Její potrava je převážně masitá. Na kořist číhá a přepadá ji skokem. Ostré drápy zatne do těla kořisti a silnými trháky úlovek usmrtí. Loví za šera, ráno nebo večer. (Schopnost dobře vidět jí dává výhodu vůči kořisti.) Vyhledává teplá, suchá místa, kde ráda během dne odpočívá. Zdomácnělé kočky se drží více domu než svého pána.

4 Stavba těla Hlava kočky je kulatá. Čelisti jsou krátké, oči směřují dopředu a ušní boltce jsou vztyčené. Na čenichu má výrazné hmatové vousy.

5 Znaky kočkovitých šelem:
 Tělo porostlé hebkou hustou srstí, kulatá hlava, výrazné špičáky a trháky. Drápy na prstech jsou zatažitelné. Kořist přepadají skokem.

6

7 Při hrách i lovu se projevuje ohebnost a pružnost jejich těla
Při hrách i lovu se projevuje ohebnost a pružnost jejich těla. I když padá kočka z výšky, vždy se otočí tak, aby dopadla na všechny čtyři nohy.

8 Zde jsou nakreslené prsty se zatažitelnými drápy, které jsou ovládány svaly.
 Ukryté silné a ostré drápy kočka vysunuje při natažení prstů, když leze na stromy a když loví.

9 Nejdokonalejším smyslem kočky je sluch
Nejdokonalejším smyslem kočky je sluch. Kočka, stejně jako pes, slyší vysoké tóny, které člověk nevnímá. Sluch kočky je mnohem lepší než sluch psa. Zrak je také dokonalý. Kočka vidí barevně a vidí i za šera. Otvor, kterým proniká světlo do oka - zornici -, dovede kočka velmi výrazně zúžit nebo rozšířit. Řídí si tak podle potřeby množství světla, které do oka proniká.

10 Všimli jste si někdy, jak kočce svítí v noci oči, když na ně dopadne světlo?  Je to proto, že kočka má v oku zvláštní vrstvu, která podobně jako odrazové sklíčko na kole odráží světlo. Světlo tak v malém množství dokonale využije.  Čich je u kočky nejslabším smyslem. Je však dokonalejší než čich člověka.

11 Vnitřní ústrojí kočky

12 Plemena koček  Z kočky divoké byla vyšlechtěna řada plemen kočky domácí. Plemena dlouhosrstých koček známe jako kočky perské nebo angorské. Kočky krátkosrsté jsou plemena domácího původu, ale i plemena cizí.

13

14

15

16 Pes domácí  Pes je šelma. Pochází z jiné šelmy, vlka. Vlci žijí ve smečkách. Pes byl jedním z prvních zvířat, které si člověk ochočil. Provází ho od nejstarších dob a přináší mu užitek. Jeho hlavní potravou je maso. Potravu - kořist, kterou loví, štve během.

17 Na povrchu těla má pes kůži, ze které vyrůstá srst
Na povrchu těla má pes kůži, ze které vyrůstá srst. Tvoří ji dva druhy chlupů, delší a tuhé pesíky, kratší, hustší a měkká podsada.

18 Pod kůží jsou svaly, které umožňují psovi pohyb
Pod kůží jsou svaly, které umožňují psovi pohyb. Pes je dobrý a vytrvalý běžec, umí plavat, dobře skáče.

19  Pes vidí jen černobíle. Je schopen slyšet zvuky, které člověk neslyší (vysoké tóny). Čich mu umožňuje rozlišit jednotlivé pachy a nalézt stopu.

20 Slyšeli jste někdy jít psa v tichu po hladké podložce, např. po linoleu? Cvaká to. Pes má na nohou silné, tupé, nezatažitelné drápy.

21 Zajímavosti ze života psů
Ve smečkách si vlci při lovu pomáhají. Vlčí smečka měla a má své uspořádání. Každá smečka má svého vůdce. Podřízení jedinci vyjadřují uznání jeho postavení například olíznutím jeho čenichu. (Proto se psi také snaží olizovat obličej svého pána - uznávají tím jeho nadřazenost.) Své území si psi "značkují" páchnoucí močí. Zanechávají tak znamení pro ostatní psy. Tyto, ale i další projevy, jako vrčení, štěkání, vytí, vrtění ocasem a jeho zdvižení, jsou pudovým chováním psa.

22 Oblíbená plemena Doga Dobrman Boxer

23 Čau čau Kokršpaněl Knírač Labrador

24 Bígl Bernský salašnický Kolie Německý ovčák

25 Kočka domácí – přírodověda 4. ročník ZŠ
Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Přírodověda – Věra Štiková – Nová škola Přírodověda – RNDr. J. Jurčák - Prodos Přírodověda – J. Mladá, L. Podroužek – SPN Přírodověda – D. Kvasničková - Fortuna Přehledy živé přírody - Alter Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Kočka domácí, pes domácí"

Podobné prezentace


Reklamy Google