Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/"— Transkript prezentace:

1 Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/02.0010

2 AROMATICKÉ UHLOVODÍKY (NÁZVOSLOVÍ, ZÁSTUPCI) I NG. J ITKA V ALACHOVÁ

3 AROMATICKÉ UHLOVODÍKY  se označují jako areny,  jsou zvláštní skupinou cyklických uhlovodíků se systémem dokonale konjugovaných dvojných vazeb,  obsahují ve svých molekulách aspoň jedno tzv. benzenové jádro: (http://xantina.hyperlink.cz/organika/uhlovodiky/areny.html)

4 Ve skutečnosti se jednoduché a dvojné vazby nestřídají, všechny jsou rovnocenné, stejně dlouhé - tzv. „jedenapůlté vazby“ !!!

5 NÁZVOSLOVÍ AROMATICKÝCH UHLOVODÍKŮ

6 PRAVIDLA NÁZVOSLOVÍ  k pojmenování aromatických uhlovodíků se používají triviální názvy,  pokud je na benzenovém jádře navázán substituent (nahrazuje atom vodíku), čísluje se cyklus od místa připojení substituentu,  pokud je na benzenovém jádře navázáno více substituentů, čísluje se cyklus tak, aby polohy navázání substituentů měly nejnižší možná čísla.

7 Je-li na benzenovém jádře navázán substituent, může se k cyklu připojit z JAKÉKOLIV strany !!! = (http://xantina.hyperlink.cz/organika/uhlovodiky/areny.html)

8 Jsou-li na benzenovém jádře navázány dva substituenty, může se pro označení jejich vzájemné polohy použít: ortho, meta, para !!! polohanázev polohyzkratka 1,2-orthoo - 1,3-metam - 1,4-parap -

9 NAPŘ: j e-li X=CH3, pak lze použít názvy: a) 1,2-dimethylbenzen, o-dimethylbenzen, o-xylen b) 1,3-dimethylbenzen, m-dimethylbenzen, m-xylen c) 1,4-dimethylbenzen, p-dimethylbenzen, p-xylen (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IUPAC-cyclic.svg)

10 ROZDĚLENÍ ARENŮ 1. areny s jedním benzenovým jádrem, 2. areny s kondenzovanými benzenovými jádry, 3. areny s více nekondenzovanými benzenovými jádry.

11 ARENY S JEDNÍM BENZENOVÝM JÁDREM benzen toluen (methylbenzen) styren (vinylbenzen) kumen (isopropylbenzen)

12 ARENY S JEDNÍM BENZENOVÝM JÁDREM 1,2-dimethylbenzen 1,3-dimethylbenzen 1,4-dimethylbenzen o – xylen m – xylen p - xylen

13 ARENY S KONDENZOVANÝMI BENZENOVÝMI JÁDRY naftalen fenanthren anthracen

14 ARENY S VÍCE NEKONDENZOVANÝMI BENZENOVÝMI JÁDRY bifenyl

15 ARYLY – AROMATICKÉ ZBYTKY fenyl (od benzenu) benzyl (od toluenu) 1-naftyl (od naftalenu) (http://test.gymnzidlo.cz/supl/5096.ppt)

16 Jsou-li na naftalenovém jádře navázány substituenty, může se pro označení jejich vzájemné polohy použít: pro polohy 1,4,5,8 – alfa, pro polohy 2,3,6,7 – beta !!! (http://canov.jergym.cz/arome/vzorce/vzorce.htm)

17 PŘEHLED ZÁSTUPCŮ AROMATICKÝCH UHLOVODÍKŮ

18 BENZEN  bezbarvá, ve vodě nerozpustná kapalina,  jedovatá, hořlavá, karcinogenní. Použití:  jako rozpouštědlo,  ke zlepšení oktanového čísla benzínu,  k výrobě léčiv, barviv, plastů a syntetické pryže.

19 TOLUEN  bezbarvá, ve vodě nerozpustná kapalina,  hořlavá, méně jedovatá než benzen,  má omamné účinky. Použití:  jako rozpouštědlo,  k výrobě TNT – trinitrotoluenu,  k výrobě barviv a sacharinu.

20 NAFTALEN  bílá, šupinkovitá, krystalická látka,  má charakteristický zápach. Použití:  k výrobě barviv,  k výrobě plastů,  k výrobě kyseliny ftalové.

21 STYREN  hořlavá, kapalná látka,  používá se k výrobě polystyrenu (polymerace).

22 POUŽITÁ LITERATURA  VACÍK J., BARTHOVÁ J. a kolektiv. Přehled středoškolské chemie. SPN Praha, 1999.  BLAŽEK J., FLEMR V. a kolektiv. Přehled chemického názvosloví. SPN Praha, 2004.


Stáhnout ppt "Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/"

Podobné prezentace


Reklamy Google